Societat

Alerta policial a la Rambla per l'enquistament de la prostitució

Civisme

La prostitució que coacciona els vianants s'enquista a la Rambla. Ja fa més de mig any que els grups que exploten les noies africanes que ofereixen sexe al carrer i als portals del Barri Gòtic monopolitzen alguns trams de vorera de la part baixa de la Rambla durant la nit, tant els dies feiners com els festius.

L'Ajuntament de Barcelona reclamarà als Mossos d'Esquadra i, sobretot, a la Policia Nacional, que extremi el control i la vigilància de les xarxes d'immigració i prostitució de noies subsaharianes, ja que la simple aplicació de l'ordenança de civisme no atura el fenomen de la prostitució exprés i la coerció als vianants.

La regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, admet que no s'està "aconseguint eradicar" el fenomen, si bé s'ha delimitat a una zona de la Rambla i a una quinzena o vintena de noies. Això sí, les joves explotades van canviant durant l'any, segons han explicat els veïns de la zona.

Són els veïns del Barri Gòtic els més afectats per la prostitució exprés, ja que les noies duen els clients als portals dels edificis d'habitatges. L'AVUI va alertar el novembre passat que s'exercia la prostitució amb impunitat total en carrers com Petritxol i Portaferrissa, aprofitant la foscor, i els racons i les portes de les botigues. Els veïns insisteixen a denunciar que els actes sexuals es continuen fent als portals mal tancats.

L'Ajuntament i la Guàrdia Urbana només multen les noies si ocupen tota una vorera. L'ordenança de convivència municipal prohibeix la prostitució al carrer si monopolitza l'ús de l'espai públic. "No és delicte, i, per tant, els agents només poden desallotjar un espai, evitar-ne la concentració i multar els clients si negocien preus al carrer", adverteix Escarp.

Per això proposaran a la resta de cossos que formen part de la Junta de Seguretat Local un pla per controlar el fenomen en origen, i mirar d'evitar que les xarxes que controlen les noies facin seva la plaça del Teatre i la vorera Besòs de la Rambla a les cruïlles amb Cardenal Casañas, Portaferrisa, Ferran i la Boqueria. Correspon a la Policia Nacional el seguiment i investigació de les xarxes d'immigració il·legal. La pressió dels agents locals s'ha demostrat insuficient, i per això es reclamarà més presència dels Mossos i la Policia Nacional. Els veïns del barri es van tornar a queixar a l'audiència pública del districte d'aquest gener.

Convivència en perill
L'Ajuntament basa la seva gestió en l'àmbit de prostitució en dos eixos: evitar que el fenomen malmeti la convivència en algun carrer o barri, i mirar d'afavorir la inserció laboral de les treballadores sexuals.

Però hi ha col·lectius de dones més permeables, com ara les romaneses que fa mesos monopolitzaven el Raval i la ronda Sant Antoni. Una part s'han traslladat cap a les Glòries, i algunes noies intenten deixar el carrer seguint el programa de l'Oficina per l'Abordatge del Treball Sexual de l'Ajuntament, que assessora les dones i els i ofereix suport. Les tècniques municipals treballen en grups de deu noies, tot i que la crisi no ajuda a la seva reinserció.

El grup de dones que continuen a les places i carrers del Raval han realitzat diverses manifestacions de protesta quan la Guàrdia Urbana hi actua per dissoldre-les. En canvi, el col·lectiu africà resulta més tancat, fins i tot per la barrera idiomàtica, tant per a l'ajut social com per als agents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.