Societat

El sud d’Islàndia es manté en estat d’alerta

Preocupa el desglaç de la glacera que cobreix el volcà · 800 persones van ser desallotjades dijous a la nit · Recomanen a la població que es protegeixi

Les autoritats islandeses mantenen l’estat d’alerta al sud del país, on el gran temor són les crescudes provocades pel desglaç de la glacera Eyjafjallajökull, que cobreix el volcà que ha entrat en erupció. Les inundacions derivades del fenomen van obligar, dijous al vespre, a desallotjar de casa 800 persones, que van ser traslladades a un lloc segur.

Durant la nit es van produir dues crescudes provinents de la llacuna Gigjökull. L’última va ser la que va acabar forçant l’evacuació dels habitants de la zona. Després la situació es va calmar i fins i tot va arribar a baixar una mica el nivell de l’aigua, segons va informar el ministeri islandès de Medi Ambient. Les autoritats no van descartar ahir que, tot i la millora, s’hagi d’evacuar més gent.

La crescuda va ser prevista a temps i per això es van construir dics que van permetre frenar el nivell de l’aigua al riu Markarfljot. La riuada no va causar danys personals, però sí de materials en diverses infraestructures, com ara carreteres. Un tram de 400 metres de la principal via de l’illa, la ruta 1, està tallada al trànsit.

No sortir de casa
Les previsions meteorològiques indicaven ahir que la pluja de cendra volcànica sobre el sud de l’illa s’havia de mantenir tota la nit. Es tracta d’una precipitació sòlida amb un alt contingut de fluor, que suposa un alt risc per a la salut del bestiar a les zones on ja s’acumula un gruix de cendra superior al centímetre.

El núvol volcànic també és perjudicial per als humans i, en aquest sentit, ahir es mantenia el consell d’utilitzar mascareta i roba protectora si es volia sortir al carrer, i la recomanació expressa de mantenir nens i persones d’edat avançada confinats a casa.

L’erupció islandesa és considerada pels experts en vulcanologia com un fet “gens extraordinari”. La particularitat la dóna el fet que hi ha una glacera sobre el volcà en erupció, cosa que provoca la conversió del glaç en vapor d’aigua i aquest entra en contacte amb el magma, que aleshores es converteix en partícules molt fines. La força del vent al nord del continent europeu ha acabat de fer la resta escampant el núvol.

L’erupció va atrapar sobre el terreny l’equip espanyol de televisió que fa el programa Desafío extremo. “Vam tenir la sensació que la terra s’estava destruint”, va explicar el responsable del programa, Jesús Calleja.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.