Societat

L'alcalde de Tarragona exigeix explicacions a la Generalitat sobre un brot d'hepatitis

El departament de Salut assegura que no ha detectat anomalies en l'actuació del centre de diàlisi que podria haver contagiat set pacients

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha exigit a la conselleria de Salut explicacions pel brot d'hepatitis C que ha afectat set pacients d'hemodiàlisi de Fresenius Medical Care, un centre de diàlisi de Tarragona concertat pel Servei Català de la Salut.

En declaracions als periodistes, Ballesteros ha demanat tant a la direcció del Fresenius Medical Care com el Servei Català de la Salut que retin comptes sobre el que ha passat "no només als afectats i als seus familiars, sinó també a l'opinió pública". L'alcalde ha reclamat que s'ofereixin "garanties" que "no hi ha ningú en aquests moments en risc" i que "s'han pres totes les mesures perquè sapiguem el que ha passat i perquè no es torni a produir" un episodi similar.

L'alcalde ha afegit que la ciutadania necessita conèixer si s'ha produït algun error en el protocol, en els aparells de diàlisi o si s'ha tractat d'un error humà, al mateix temps que ha lamentat que el cas no hagi sortit a la llum pública "des del primer moment", sinó mitjançant la denúncia de l'Associació del Defensor del Pacient.

Cap anomalia
La consellera de Salut, Marina Geli, ha assenyalat que no es van trobar "anomalies, ni res de determinant" en els protocols realitzats des del "primer dia", després del contagi d'hepatitis C que van patir tres pacients renals en un centre de diàlisi concertat a Tarragona. La consellera ha confirmat que hi ha set casos de persones infectades pel virus, i que s'està estudiant "el tipus de cep de virus que és, per veure els mecanismes de contagi".

Geli ha recordat que l'hepatitis C és de "declaració obligatòria", i existeix una "prevalença alta" en les persones amb diàlisi, que moltes vegades necessiten transfusions. Tot i això, la consellera ha destacat que quan es va conèixer la notícia "es va declarar el nombre de casos, es va investigar i es van extremar les precaucions i els protocols".

"Ja prenem mesures", ha manifestat la consellera qui a més ha reiterar que el cas "no està tancat", pel qual ha destacat que cal deixar que la inspecció acabi per poder veure quin tipus de transmissió s'ha produït, ja que no s'hi van trobar "anomalies, ni res de determinant" en els protocols fets des del "primer dia".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.