Societat

El PSC de Tarragona pren exemple de Lleida per prohibir la burca

Presentarà una moció per impedir l’ús del vel integral als edificis públics. Bono diu que s’ha de prioritzar tant la dona com la seguretat

Amb 140.000 habitants censats, en tot Tarragona només es coneixen tres casos de dones que portin burca. Tot i això, el debat per regular l’ús del vel integral encén passions entre els partits i podria ocupar bona part del temps al plenari del dia 16 de juny. Malgrat que, en un principi, el PSC, el partit de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, es va mostrar en contra de portar aquesta qüestió a debat, ahir va canviar de rumb, i va anunciar una proposta per prohibir el vel integral en els edificis públics. La moció s’inspira en l’aprovada a Lleida, on també governa el PSC.

Fa uns dies, el PP va registrar una proposta de modificació de l’ordenança general de convivència ciutadana per prohibir l’ús del vel integral tant als edificis públics com al carrer. Inicialment, la resta de partits al consistori –CiU, ERC i PSC– van opinar públicament que la moció estava fora de lloc. Ahir, però, PSC i ERC, els dos partits del govern van recollir el guant del PP i van anunciar mocions pròpies per al pròxim plenari.

Després de titllar d’“irresponsable i oportunista” la proposta del PP, i tot i reconèixer que la burca a Tarragona és “anecdòtica”, la portaveu del govern, Begoña Floria (PSC), va anunciar la presentació d’una moció alternativa, que busca consens. Tot i que ja s’hi obliga normalment per motius de seguretat, els socialistes proposen crear un reglament municipal que prohibeixi l’ús de la burca i altres vestimentes –com passamuntanyes o casc– que dificultin la identificació de les persones a l’interior dels espais municipals.

La moció no insta el govern central i la Generalitat a prohibir la burca al carrer, com sí que promou la del grup socialista de Cunit. Per la seva part, ERC es planteja entrar una tercera moció sobre el tema. “No estem d’acord amb la imposició de la burca, però tampoc amb la seva prohibició. No arreglarem res”, va dir Sergi de los Rios (ERC).

Per la seva banda, el president del Congrés de Diputats, José Bono, va afirmar ahir a la Seu d’Urgell que si s’ha de regular l’ús del vel integral islàmic a l’Estat espanyol ha de ser prioritzant la seguretat i la dona. “Tendeixo a respectar” aquelles dones que porten la burca o el nicab per voluntat pròpia, però no terceres persones que ho imposen de forma il·legítima”, va dir. De tota manera, Bono no va voler manifestar-se sobre si regularia o no la burca: “Jo no puc impulsar debats al Congrés, només els regulo”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.