Política

Dilluns de mocions a favor i en contra la burca a Catalunya

La PxCat presenta una proposta per prohibir-ne l'ús a La Segarra i ERC, CiU i PSC són partidaris de deixar el debat per després de les eleccions

La formació política Partit per Catalunya (PxCat), creada a partir d'una escissió del partit ultradretà Plataforma per Catalunya, ha anunciat avui que ha presentat una moció en el Consell Comarcal de la Segarra perquè es prohibeixi l'ús de la burca i el nicap als edificis i equipaments públics. Pel PxCat, la moció es presenta en el Consell Comarcal "com una forma més de generar debat al camí d'un canvi legislatiu que acabi amb aquest tipus de vestimenta".

Després que Lleida prohibís les vestimentes que dificulten la identificació de les persones en equipaments municipals, el PxCat va anunciar que presentaria mocions en aquest sentit als ajuntaments lleidatans de Cervera i Tàrrega, en què té representació.

"Avui el debat, gràcies als ajuntaments, està a la societat. Fins i tot s'evidencia que en molts partits hi ha una disparitat d'opinions. Així, per exemple, una senadora del PSC portarà el debat al Senat mentre el president del PSC qualifica aquest gest de la senadora d'erroni", assenyala el president de PxCat, Mateu Figuerola.

Rebuig a la prohibició

El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Tarragona, que governa juntament amb el PSC, ha presentat avui en el registre una moció sobre l'ús de la burca que mostra el seu rebuig a qualsevol mena de prohibició. La moció "sobre la convivència", que es debatrà en el ple del 14 de juny que ve, recorda que en les últimes setmanes diversos partits polítics han volgut iniciar un debat "innecessari i fora de lloc" i que respon "a criteris electorals i populistes" sobre la limitació de l'ús públic de determinades indumentàries".

La moció d'ERC mostra "el rebuig a l'obligació d'indumentàries de forma obligada i que atempten contra la dignitat de les persones", però partint que "cal atacar les arrels i no els símptomes".

De la mateixa manera, el secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, ha rebutjat avui "excitar" de manera "artificial" i per interessos "partidistes" el debat entorn de l'ús de la burca en determinats espais públics. Després de la reunió del comitè executiu de CDC, Puig ha afirmat que no es tracta ara d'un debat "prioritari", malgrat que el PP ja ha anunciat que portarà al Senat i al Parlament sengles propostes per regular l'ús de la burca.

Encara que considera que la burca "atenta contra la dignitat de les dones" i "entorpeix la integració" de les immigrants musulmanes a la societat d'acollida, Puig no és partidari d'"entrar de manera precipitada" en un debat sobre la seva regulació.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha expressat avui el rebuig rotund del seu partit a la burca perquè creu que "va en contra de la dignitat" de les dones, però ha admès que no sap com ha de regular-se el seu ús, pel que espera a veure quines propostes fa el PP per estudiar-les.

En la roda de premsa posterior a la comissió executiva, Iceta ha assegurat que al PSC hi ha una "unitat rotunda en contra de la burca" perquè, encara que "som molt respectuosos amb les tradicions culturals", els socialistes catalans creuen que "hi ha limitis que no es poden franquejar".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.