Societat

Marxa enrere del pla per fer pagar al Parc Güell

L'Ajuntament opta ara per regular l'accés gratis amb un sistema de torns que redueixi l'afluència a la meitat. Només veïns i col·lectius identificats hi tindran pas lliure

L'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona ha deci­dit fer marxa enrere per segona vegada en un any a la "reflexió" -que no decisió, així la qua­li­fi­quen- de fer pagar entrada per acce­dir al Parc Güell.

El pri­mer intent es va plan­te­jar el juny del 2008, en una comissió de sos­te­ni­bi­li­tat per boca d'Imma Mayol, i el segon es va llançar el juny del 2009, en un docu­ment que es va donar a conèixer als grups muni­ci­pals, tal com va avançar l'AVUI dis­sabte pas­sat.

Ahir la comissió de govern de l'Ajun­ta­ment va fer pública una versió 2.0 d'aquest últim docu­ment que eli­mina específica­ment l'esment a la "venda d'entra­des en màqui­nes expe­ne­do­res, webs i cen­tres de visi­tants" que pre­veia la pre­sen­tació pre­li­mi­nar d'abans de l'estiu.

La resta del docu­ment manté la ins­tal·lació de nou màqui­nes can­cel·lado­res, que ara ser­vi­ran per regu­lar l'accés gratuït prèvia con­cer­tació de reserva.

Segons Mayol, regi­dora de Medi Ambi­ent, la volun­tat política d'aquest nou sis­tema és "dis­mi­nuir a la mei­tat" els qua­tre mili­ons de visi­tants que cada any entren al Parc Güell, si cal amb un sis­tema de torns que limi­ta­ria el nom­bre diari de per­so­nes que hi van.

Cinc quios­cos per a bars
L'ano­me­nat pla inte­gral d'actu­a­ci­ons té com a objec­tiu com­pa­gi­nar el parc com a monu­ment i el parc com a espai de barri i pre­veu una inversió de 34 mili­ons d'euros en deu anys, amb la cons­trucció inclosa d'un edi­fici per a ser­veis tècnics a l'avin­guda del Coll del Por­tell i dos cen­tres d'infor­mació al car­rer Olot amb Lar­rard i a la car­re­tera del Car­mel.

Altres ele­ments més polèmics són la ins­tal·lació de cinc bars, que redis­tri­bui­ran els qua­tre quios­cos actu­als cap a espais amb menys valor patri­mo­nial com el mira­dor del Viro­lai o el solar del car­rer Fari­gola, a la part fores­tal del parc. Mayol va jus­ti­fi­car ahir l'aug­ment de bars per la redis­tri­bució de visi­tants "i sobre­tot pels lava­bos".

Entre la pre­sen­tació pre­li­mi­nar d'abans de l'estiu i la versió 2.0 hi ha més pre­ci­si­ons: l'èmfasi per recu­pe­rar l'entrada del car­rer Olot -on hi ha el drac- com a accés prin­ci­pal es matisa, per l'efecte de mas­si­fi­cació que alguns grups muni­ci­pals ja han apun­tat extra­o­fi­ci­al­ment, i s'afe­geix que l'entrada secundària de la car­re­tera del Car­mel ser­virà "com a con­tra­punt del prin­ci­pal pol d'atracció" del car­rer Olot.

En la mateixa roda de premsa en què es va fer aquesta comu­ni­cació, el regi­dor de Gràcia, Gui­llem Espriu, va expli­car que s'està estu­di­ant la pos­si­bi­li­tat que veïns i col·lec­tius iden­ti­fi­cats, com els alum­nes del CEIP Bal­diri Rei­xac i els socis del CN Cata­lu­nya, hi tin­guin un accés lliure i sense espe­res dife­ren­ciat. Els bar­ce­lo­nins hau­ran de fer reserva com els gui­ris.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.