Societat

L’entrada d’aigua a Sau s’ha reduït un 44% des del 1964

Un estudi científic indica que el 80% de la disminució del cabal del Ter està motivada pel canvi climàtic. La reducció de la quantitat d’aigua implica una pèrdua de la qualitat

La quantitat d’aigua que entra a l’embassament de Sau des del riu Ter ha disminuït un 44% des de la dècada de 1960 fins a l’actualitat. Si al voltant del 1964 (primer any de funcionament de Sau) el Ter aportava aigua suficient per omplir l’embassament quatre vegades a l’any, actualment les aportacions del riu només permeten omplir Sau 2,2 vegades a l’any. La disminució del cabal del riu Ter a l’entrada de l’embassament està motivada en un 80% pel canvi climàtic, segons un article publicat a la revista especialitzada Global Change Biology per experts de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), el grup de recerca Flumen (UPC-UB) i l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3).

Rafael Marcé, investigador de l’ICRA i director de l’estudi destaca que a banda de descobrir una relació directa amb el canvi climàtic, la disminució del cabal del Ter repercuteix en l’empitjorament de la qualitat de l’aigua de l’embassament de Sau. D’altra banda, el mateix estudi ha detectat una coincidència entre els cicles del fenomen climàtic conegut com El Niño (que s’origina al Pacífic), el cabal del Ter i la qualitat de l’aigua de Sau; tot i que encara no s’han pogut determinar les circumstàncies d’aquesta connexió.

Perjudica la depuració
Els autors de l’estudi han calculat que l’aplicació del pla de Sanejament a la conca del Ter, amb la construcció de depuradores d’aigues residuals a partir dels anys 1980, hauria d’haver millorat la qualitat de l’aigua de l’embassament de Sau en un 48% durant les últimes dècades. En canvi, a causa de la reducció dels cabals associada al canvi del clima, la millora de l’aigua ha estat de només un 30%.

A banda del canvi climàtic (augment de la temperatura i reducció de les precipitacions) un factor que determina la reducció de l’entrada d’aigua a Sau és l’augment durant els últims anys de la massa forestal. És a dir, amb més arbres i més temperatura, augmenta l’evaporació de l’aigua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU