Societat

Tot un dia intentant controlar l’incendi mortal dels Ports

Les flames estaven gairebé controlades al migdia però el garbí les va atiar

El fum envoltava ahir al vespre Horta de Sant Joan com una capa de dol. Només unes hores abans, al matí, res feia preveure als equips d’emergències que el foc forestal declarat la nit abans al municipi s’acabaria convertint en un dels incendis més dramàtics dels últims anys a Catalunya. A partir de la tarda, però, i atiades per un fort vent de garbí, les flames no només van convertir en cendres 800 hectàrees de boscos de gran vàlua ecològica al Parc Natural dels Ports. L’incendi també va acabar amb la vida de quatre bombers experts que treballaven en les tasques d’extinció.

Al migdia, malgrat les dificultats d’accés que tenien els bombers per treballar al barranc dels Covars (al sud-est del municipi, davant les imponents roques de Benet), tot indicava que l’incendi es mantenia a ratlla i que no passaria de 50 hectàrees. Tot va canviar a dos quarts de dues, quan es va girar una garbinada amb ratxes de més de vuitanta quilòmetres per hora. El vent va descontrolar les flames i les va portar en diferents fronts en direcció nord-oest, cap a la carretera d’Arnes, que va haver de ser tallada, i cap al municipi d’Horta de Sant Joan.

Sense helicòpters
Tot i no haver abaixat la guàrdia, els 70 efectius terrestres i una desena de mitjans aeris que participaven abnegadament en l’extinció de l’incendi van haver de cedir davant l’avenç de les flames. Cap a les tres de la tarda, quan l’incendi va atrapar dramàticament sis bombers experts en una “olla de foc” letal, el front de flames ja amenaçava les primeres propietats, masos i finques d’olivers. A les cinc els Mossos van desallotjar quatre masies i l’hotel rural Les Capçades. També els apartaments de la Farinera, ja a tocar de la carretera.

Sota el cel rogenc, la majoria de veïns del municipi d’Horta seguien preocupats l’evolució del foc des dels miradors del poble. Tot i que a mitja tarda l’Ajuntament va fer un ban per demanar als veïns que es confinessin a casa, molts pagesos van reclamar desesperats que els deixessin arribar fins a les finques. Volien protegir-les. La negativa de les autoritats va provocar nervis i queixes. En aquest ambient enrarit, la tragèdia dels bombers morts començava a omplir Horta de personalitats polítiques. Mentrestant, l’exèrcit muntava un hospital de campanya al poliesportiu.

Per un moment, un petit ruixat va rebaixar la tensió de l’ambient. L’aigua va durar poc. I tot i que el vent va amainar i que les autoritats descartaven que l’incendi arribaria al poble, al tancament d’aquesta edició el foc continuava cremant sense control. S’espera que l’acció dels mitjans aeris des d’avui a primera hora ofereixi millors perspectives.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.