Societat

Desapareix la jornada intensiva escolar

Les escoles només podran reduir l’horari de juny en casos “excepcionals”, segons la nova ordre d’Educació

La reforma del calendari escolar, que fixarà el 7 de setembre com a data d’inici de curs per als dos propers anys i introduirà, a canvi, una setmana de vacances entre febrer i març, inclourà també finalment la supressió de l’horari intensiu de juny a l’escola pública, segons la proposta d’ordre que la conselleria d’Educació va traslladar ahir al Consell Escolar de Catalunya. D’acord amb la proposta, de la qual el ple del Consell haurà d’emetre el seu últim dictamen –que no és vinculant–, els centres tampoc podran acollir-se a l’horari reduït l’últim dia de classe abans del descans de Nadal ni de les vacances d’estiu.

Una altra de les principals novetats que recull la norma és que el professorat dels centres públics no podrà finalitzar les seves activitats al centre abans del 7 de juliol, una setmana més tard que ara, una mesura que la conselleria vol que entri en vigor ja aquest curs i que comporta la modificació de l’ordre de calendari vigent.
El canvi pretén garantir que els mestres disposin dels mateixos dies per preparar el nou curs, traslladant a la primera setmana de juliol els dies de setembre que es perdran per a la realització d’aquesta tasca amb l’avançament de la data d’inici. Durant aquesta setmana, el professorat que el curs següent tingui plaça en un altre centre es traslladarà al centre nou.

La conselleria manté que el trasllat d’aquesta setmana no altera el calendari laboral del professorat, que també es beneficiarà de les vacances del segon trimestre, si bé en el cas del curs actual comportarà allargar cinc dies l’activitat docent als centres amb caràcter obligatori, en un mes que “no és de vacances” sinó de formació.
El nou calendari trenca també amb la tradició del 7 de gener com a dia festiu, de manera que el curs que ve l’endemà de Reis serà el primer dia d’escola després de les vacances de Nadal. Les dues setmanes, a triar-ne una, que el 2010-2011 tindran consideració de vacances escolars seran la del 28 de febrer al 4 de març i la del 7 a l’11 de març, just abans o just després del diumenge de Carnaval.

Fi de l’horari intensiu
Tot i que el ple del principal òrgan assessor de la conselleria, on hi ha representats tots els sectors de la comunitat educativa, va rebutjar a principis del mes passat l’eliminació de la jornada intensiva de juny, el departament ha suprimit en la nova ordre de calendari l’article que possibilitava als centres acollir-se a aquesta possibilitat, i reserva qualsevol modificació de l’horari a casos “excepcionals” en què no podran figurar com a argument les inconveniències del clima.

Les dificultats de fer classe a la tarda en un mes que ja comença a fer calor era fins ara un dels principals motius que argüien els mestres a l’hora de defensar l’horari intensiu, que cada any s’havia d’aprovar per una majoria qualificada del consell escolar.

Fonts de la conselleria assenyalen que el nou redactat recull “el sentir de les famílies”, majoritàriament contràries que durant les dues últimes setmanes del curs les classes finalitzessin a les 13 hores, i defensen
que el canvi obeeix a la voluntat d’uniformitzar els horaris de l’escola pública i la concertada.

El departament al·lega que els pares els havien traslladat sovint la conveniència que fos l’administració qui fixés l’horari, donades les “pressions” a què es veien sotmesos a l’hora de votar la jornada intensiva als consells escolars.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.