Societat

Xarop contra la grip nova

La Generalitat ha reciclat un milió de tractaments en pols contra la grip aviària que va comprar l'any 2005 i n'ha fet un medicament contra la grip nova

De moment, només s'han hagut de tractar unes 500 persones a Catalunya amb l'antiviral per combatre la grip nova, però amb el medicament en pols que ha reciclat el departament de Salut hi haurà una alternativa a les càpsules i els comprimits. Concretament, es podran tractar més de 100.000 persones amb la quantitat de medicament líquid que s'ha obtingut amb la reconversió.

Aquest nou tractament ajudarà sobretot els nens, ja que una part de la producció industrial d'aquest xarop contindrà dosis menys elevades per a menors. Fins ara, tots els comprimits i totes les càpsules només contenien dosis per a persones adultes.

Des del Departament de Salut, no tenen constància que cap altra zona de l'Estat estigui fent la conversió de l'antiviral en format xarop. De totes formes, han assenyalat que les indicacions de l'antiviral ja especifiquen que es pot prendre amb comprimits, càpsules i també solució líquida.

Un agost clau
La consellera de Salut, Marina Geli, ha explicat que aquest mes d'agost serà molt important per saber com s'haurà d'afrontar la grip nova a Catalunya. Durant aquest mes d'estiu ja es començarà a saber com el virus ha evolucionat a l'hemisferi sud. Per tant, el 31 d'agost, quan se celebri el pròxim consell interterritorial, ja se sabrà quan es podrà disposar de la vacuna de la grip nova.

Creu que tot apunta que els grups diana que s'hauran de vacunar seran menors de 14 anys, professionals de la sanitat i mestres. Tot i això, preveu que es vacunin grups de risc, com ara embarassades, nens menors de 2 anys i persones amb problemes cardíacs crònics. De totes maneres, ha avisat que els científics encara tenen dubtes sobre si s'han de vacunar o no les embarassades i les persones que pateixen obesitat.

Enllestit el pla de contingència
La consellera també ha avisat que hi ha un pla de contingència preparat per aquest agost, setembre i octubre en cas que hi hagi un augment sobtat de persones amb grip nova. No ha concretat xifres d'augment de personal o de llits, però sí que ha especificat que s'haurà de gestionar un possible col·lapse de les urgències en cas que la grip nova i l'estacional conflueixin aquest proper hivern.

Malgrat tot, ha assegurat que de moment no se sap si les dues grips conviuran o una acabarà desplaçant l'altra. Tot i així, ha indicat que si acaben convivint se sabrà amb antel·lació gràcies a les anàlisis que fa el Departament. De totes maneres, ha indicat que de cara al setembre s'està preparant un pla de comunicació juntament amb el ministeri de Sanitat per promoure l'autocura i per evitar que la gent vagi de forma indiscriminada a les urgències dels hospitals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.