Societat

Els aeroports europeus es refan i ja operen a mig gas

La prohibició de volar pel núvol de cendra es limita només a Dinamarca, el sud de Suècia i l’oest d’Irlanda

El cel europeu es torna a omplir d’avions de mica en mica i els grans aeroports es recuperen a mig gas després que la prohibició de volar s’hagi limitat només a Dinamarca, el sud de Suècia i l’oest d’Irlanda, les zones encara més afectades pel núvol de cendra volcànica.

L’espai aeri del 75% d’Europa es va reobrir ahir després de sis dies del pitjor caos de la història de l’aviació comercial i només es van haver de cancel·lar el 54% dels vols que estaven previstos: dilluns se n’havien suspès el 67%, diumenge el 79% i dissabte el 76%.

Eurodescontrol, com algunes aerolínies han batejat l’Agència Europea de Control de la Navegació Aèria –perquè l’acusen d’haver sobredimensionat l’erupció islandesa i haver estès el pànic–, va flexibilitzar les restriccions i, seguint el model dels Estats Units, va deixar en mans dels pilots, els aeroports i les autoritats estatals decidir si, sota la seva responsabilitat, operen o no en les àrees encara contaminades per la cendra, però amb una menor concentració de partícules. Avui s’espera que ja seran sis de cada deu els avions que podran enlairar-se i aterrar, tot i que caldrà esperar almenys fins demà per recuperar una mínima normalitat.

Tot i que l’amenaça d’un segon núvol de cendra semblava complicar la reobertura de l’espai aeri britànic, finalment abans de la mitjanit es va acabar reobrint l’aeroport amb més trànsit internacional del món, el londinenc Heathrow. A París van operar més del 30% dels vols. Des que la psicosi va començar dijous passat, ja s’han cancel·lat 95.000 operacions.

D’altra banda, el cap de la divisió de meteorologia aeronàutica de l’Organització Mundial de Meteorologia, Herbert Puempel, va assenyalar que l’arribada de baixes pressions a partir de dijous i les pluges que l’acompanyaran, amb vents de direcció nord, ajudaran a desfer el núvol de cendra procedent d’Islàndia.

A més a més, el volcà causant del núvol ja ha entrat en una fase decreixent, en què expulsa menys cendra i més lava. “Tant des d’un punt de vista meteorològic com des d’un punt de vista geofísic, per a la segona meitat de la setmana tots els indicadors són molt positius”, va subratllar Puempel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.