Societat

La jutge de Mataró reobre els tallers il·legals clausurats perquè és pitjor tenir-los tancats

La resolució judicial considera que mantenir la prohibició causa perjudici a totes les parts implicades. Dels 72 locals precintats pels Mossos d'Esquadra, 59 ja tenen autorització per tornar a treballar i els altres 13 han de demanar la llicència preceptiva

La jutgessa de Mataró que instrueix el cas sobre els tallers tèxtils regentats per xinesos ha aixecat el precinte amb què havia clausurat els locals. El tancament dels 72 locals intervinguts va ser una mesura cautelar adoptada el 16 de juny passat, després que un desplegament operatiu dels Mossos d'Esquadra hi accedís per recollir proves de la presumpta activitat il·legal que s'hi desenvolupava.

La resolució de la jutgessa determina que els tallers es poden reobrir perquè tenir-los tancats provoca "greus perjudicis" econòmics i no aporta "avantatges" a la investigació, tal i com havien manifestat en els darrers mesos els sindicats, el sector tèxtil local i el mateix alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron. Dels 72 tallers clausurats, 59 ja poden aixecar la persiana. A canvi, i per evitar el risc de fuga, la jutgessa ha retirat el passaport als ciutadans xinesos que regentaven els locals. Les 77 persones que van ser detingudes en l'operació van quedar en llibertat pocs dies després, però estan acusats de delictes contra els drets dels treballadors, tràfic il·legal de mà d'obra i associació il·lícita.

Els responsables dels altres tretze tallers també podran obrir en els pròxims dies, però abans hauran de dipositar el seu passaport als jutjats de Mataró. La jutgessa argumenta en la seva resolució que aquestes tretze persones no van ser detingudes durant l'operació del 16 de juny perquè "no se'ls va localitzar" o bé perquè eren mares de nens petits i "la policia va optar per deixar-les en llibertat per motius humanitaris".

Ara, el motiu que dóna la jutgessa per permetre que es tornin a reobrir els tallers respon a motius econòmics. Considera que mantenir el precinte provoca "greus perjudicis" als propietaris dels locals, que estan deixant de cobrar el lloguer perquè els responsables dels tallers no poden pagar si no treballen. A més, diu que els propietaris tampoc poden buscar altres llogaters mentre en mantingui el precinte. "El local quedaria inactiu i improductiu de manera indefinida", argumenta en la resolució.

D'altra banda, i després de gairebé cinc mesos amb els tallers tancats, la jutgessa considera que ja no hi ha risc que continuï l'activitat delictiva en aquests locals perquè tant els 450 treballadors que es van quedar sense feina com les 77 persones imputades, responsables dels tallers, ja "s'hauran buscat alguna altra ocupació".

Els primers 100 banyadors

Un dels tallers que aquest dilluns ja havia recuperat l'activitat és el de la Yingying, al carrer València del barri de Cerdanyola. Yingying explica que dimecres el seu advocat els va informar que ja podien tornar a treballar i que divendres la policia els va retirar el precinte del local. Aquest dilluns tres treballadors ja teixien el centenar de banyadors que un dels clients del taller els havia encarregat.

La Yingying explica que un tancament tan llarg com el que han patit els ha afectat molt negativament. "Abans rebíem encàrrecs de fins a 4.000 peces setmanals", es lamenta. Aquesta dona xinesa també explica que la crisi generalitzada de l'economia tampoc els ajuda a reflotar.

El taller ha rebut aquest dilluns la visita dels agents de la policia local de Mataró per comprovar que tenen la documentació correcta. L'Ajuntament ja va informar durant l'operació del mes de juny que almenys 28 dels locals inspeccionats tenien llicència d'activitats. La resta l'hauran de tramitar abans de continuar treballant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.