Societat

Jean-Michel Cousteau: “La lluita pel clima no pot fracassar”

El fill gran del mític Comandant Cousteau adverteix que la humanitat està posant en perill el seu propi futur

Jean-Michel Cousteau va ser ahir a Barcelona com a ambaixador de la pel·lícula Dofins i balenes; tribus de l’oceà, que es projecta en 3D a Imax Port Vell. El fill gran del mític Jacques-Yves Cousteau destaca que el nou film documental dirigit per Jean-Jacques Mantello presenta de forma didàctica –i sense manipulacions artístiques– com viuen els cetacis en llibertat. Una eina perfecta per aconseguir que els espectadors estimin els grans mamífers marins: com deia el Comandant Cousteau, “les persones protegeixen les coses que estimen”. Ara, a més de protegir els cetacis de les amenaces de la contaminació i la destrucció dels hàbitats marins, Cousteau fill no pot deixar de mencionar el canvi climàtic com el gran repte de la humanitat.

¿Ens trobem realment davant un repte sense precedents?
La humanitat té ara una gran oportunitat per prendre decisions importants i ho ha de fer com més aviat millor. Primer de tot hem d’aprendre a gestionar el planeta com si fos un negoci en el sentit que hauríem de saber viure sense malbaratar el nostre gran capital, que és el nostre propi planeta. Si acabem amb el medi ambient destruïm el present i, sobretot, el futur.

Però Copenhaguen pot fracassar.

Vull transmetre una visió positiva de la situació. És evident que ens estem trobant amb moltes dificultats, però tenim l’obligació d’avançar. Afortunadament, el procés per aturar el canvi climàtic no s’acaba en la Cimera de Copenhaguen; s’arribi o no a un acord en aquesta cimera, caldrà continuar treballant. Vaig ser a Copenhaguen la setmana passada i conec les dificultats que estan sorgint, però avui mateix [per ahir] he tingut notícia que s’ha concretat un apartat del futur protocol del clima que preveu mesures per protegir els boscos. Protegir els boscos ens pot ajudar a reduir una quarta part de les emissions de diòxid de carboni; per això, i malgrat tots els entrebancs, vull ser optimista. Potser hem posat massa esperances en Copenhaguen, però hem de creure que estem en el bon camí. La lluita pel clima no pot fracassar.

El canvi climàtic també està alterant la vida marina...

Sí, hi ha evidències que s’estan produint problemes en els oceans com l’acidificació, causada per l’augment de la concentració de diòxid de carboni. Aquest és un motiu més per actuar, i hem d’actuar tant a nivell dels governs i les empreses com a nivell personal: hem de fer tots els esforços per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

¿Si es perd l’oportunitat de Copenhaguen haurem fet tard?
No m’interessa pensar si és massa tard. M’interessa que tinguem èxit. Estic segur que avançarem en energies renovables i que, per exemple, trobarem tecnologies que ens ajudaran a reduir les emissions de diòxid de carboni. Hem de pensar que totes les crisis poden tenir el seu aspecte positiu: hem d’aprofitar també aquesta oportunitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.