Societat

Enganyar l'Ajuntament de Barcelona amb un clic

El sistema digital per elegir el futur de la Diagonal permet votar en nom d'un altre si se'n coneix el DNI i la data de naixement. Un ciutadà suplanta la personalitat del regidor del PP Alberto Fernández Díaz i vota per ell

Els sistema informàtic que ha implementat l'Ajuntament de Barcelona per votar sobre el futur de la Diagonal permet suplantar la personalitat d'un altre votant fàcilment. El consistori proporciona tres opcions de vot digital al ciutadà: amb un certificat electrònic, mitjançant una entitat acreditada o bé amb una clau d'accés. Aquesta tercera alternativa és la que autoritza qualsevol persona a votar en nom d'una altra si es coneix –només– el DNI i la data de naixement, ja que es pot utilitzar qualsevol telèfon mòbil perquè enviïn la clau d'accés, segons ha pogut comprovar aquest diari.   

Aquest robatori de personalitat és el que ha patit el regidor del Partit Popular Alberto Fernández Díaz, que aquest matí no ha pogut exercir el seu dret a vot al centre Cívic de la Taxonera, a Horta-Guinardó, perquè algú havia escollit per ell ahir al migdia des d'internet. 

Per això, l'Ajuntament de Barcelona ha tramitat avui una reclamació de Fernández Díaz denunciant un presumpte cas de suplantació d'identitat en la votació per la consulta de la Diagonal. Els organitzadors de la consulta han activat el dispositiu previst per aquest tipus de casos, que ha obligat Fernández Díaz a signar una declaració jurada conforme no havia votat. Després s'ha invalidat el vot a nom seu que havia emès per internet. Després d'aquest tràmit, el regidor ha pogut votar amb normalitat per l'opció C.

Segons assegura el diari digital directe.cat, l'usurpador de la identitat de Fernández Díaz s'ha donat a conéixer, però s'ha volgut mantenir en l'anonimat. El ciutadà que volia denunciar la poca fiabilitat de la consulta va introduir a Google la cerca "alberto fernández díaz regidor president", que dóna un total de quatre respostes. L'última resposta és un Word sobre les al·legacions que el grup popular va presentar el 2004 en motiu de la remodelació de la plaça Lesseps, en què hi apareixen els documents d'identitat de Fernández Díaz i del regidor Jordi Cornet. A la web oficial del líder popular barceloní s'hi dóna la segona dada clau que demana la consulta: explica que Fernández Díaz va néixer el 12 de desembre de 1961.

Als jutjats
El dirigent popular ha presentat una denúncia per usurpació de la identitat, definida pel Codi Penal com a usurpació d'estat civil i comporta entre sis mesos i tres anys de presó, falsedat de document públic, de sis mesos a tres anys de presó, i revelació de secrets, que per la seva utilització pot comportar penes d'entre un i quatre anys de presó. Segons han explicat fons populars, l'Ajuntament també se sumarà a aquesta denúncia. En el cas que s'ap

En declaracions als mitjans de comunicació, el dirigent popular ha comentat que aquest fet ha "posat de manifest la fragilitat i debilitat" del sistema de votació i s'ha preguntat si l'autor de la suplantació de la seva identitat ha dut a terme aquesta opció, precisament, per demostrar que el sistema no és segur.

Hereu a la ràdio
A primera hora de la tarda, Hereu ha dit al programa L'Oracle de Catalunya Ràdio, amb Xavier Graset, que no va enganyar els ciutadans després del primer intent de votació. "Jo havia fet l'acte de votació i tenia el dubte que, després, justament, els veïns de les Corts van demostrar que el sistema estava penjat i, per tant, jo vaig anar a confirmar-ho a la tarda, i per tant, vaig votar a la tarda”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.