Arrenca el curs escolar més matiner, marcat pels canvis
Cinc centres docents van fer ahir protestes i un miler d'alumnes no van començar les classes amb normalitat
S'ha estrenat l'escola de Domeny de Girona i la de Riudarenes, i hi ha els tres primers instituts escola
El nou curs escolar es va estrenar ahir a les comarques gironines amb 121.299 alumnes matriculats, mentre que el curs passat havien estat 118.038. Els alumnes viuran un curs marcat per un gran nombre de canvis, entre els quals destaquen el calendari nou, que ha fet avançar una setmana les classes i que incorpora una setmana de vacances a partir del 28 de febrer. Hi ha incògnites pendents de resoldre, i una és l'organització d'aquests dies festius, un fet que ja ha provocat crítiques des dels sindicats i les associacions de pares i mares d'alumnes, que denuncien que els ajuts són insuficients.
El malestar que plana entre els docents és un dels deures pendents que haurà de resoldre el Departament d'Educació. El curs comença amb un pla d'austeritat que ha provocat retallades de sou i reajustaments de plantilles, mentre que el nombre d'alumnes s'ha anat incrementant cada cop més. Una altra de les novetats més significatives és l'ampliació de la digitalització a les aules, amb un total de 67 centres públics, privats i concertats que posaran en marxa els llibres digitals, i també el decret d'autonomia de centre, que s'anirà aplicant de manera progressiva durant aquest curs.
Protestes
El curs va començar ahir amb normalitat a la gran majoria dels 436 centres públics. Es van fer protestes a l'escola Montserrat Vayreda de Roses, a l'institut de Cassà de la Selva, a l'institut Ridaura de Platja d'Aro, a l'escola de Sant Julià del Llor i Bonmatí i a l'institut d'Hostalric, perquè es reclama la construcció de centres o canvis d'horari, i per problemes a les plantilles. En conjunt, un miler d'alumnes no van començar el curs amb normalitat.
Centres nous
En la cara positiva hi ha la construcció de centres educatius, algun dels quals ha estat llargament reivindicat. Destaquen l'escola de Domeny de Girona, per a la qual s'ha fet una inversió de 4,64 milions d'euros, i l'escola Josep Boada de Riudarenes, amb una inversió de 3,81 milions. Aquests dos centres es van poder estrenar ahir, i aquest curs també es preveu que s'acabin de construir l'escola Parc de les Aigües de Figueres, que ha suposat una inversió de 4,96 milions, i l'escola Sant Jordi de Maçanet, per a la qual s'inverteixen 5,04 milions. Es preveu que estiguin acabats el febrer de l'any vinent.
En conjunt, Educació ha destinat 30,83 milions a construcció i grans ampliacions, com ara les que s'han portat a terme a l'institut Castell d'Estela d'Amer, a l'escola Can Puig de Banyoles i a l'escola Annexa-Joan Puigbert de Girona. També s'han fet setanta actuacions de millora per un import de 3,38 milions.
Una de les intervencions més rellevants és la de Can Puig de Banyoles. Ahir es va estrenar l'edifici de nova planta aixecat just al costat de l'antic. Aquest últim, que ara ha quedat buit, es remodelarà. El pressupost és de cinc milions. Arran de les obres, els accessos s'han modificat i ara l'entrada principal és a la part del pavelló.
Instituts escola
Una novetat destacada d'aquest curs és l'entrada en funcionament d'una nova tipologia escolar, els instituts escola. N'hi ha tres en funcionament, a Besalú, Verges i Sant Joan de les Abadesses, amb l'objectiu que els alumnes no hagin de marxar del seu municipi per cursar l'ESO.
També hi ha dues seccions d'educació secundària (SES) més, a Bescanó i Maçanet, que es creen amb la mateixa finalitat. També s'han creat dues escoles noves, a Salt i a la Bisbal d'Empordà. Les dues SES, el centre d'ESO de Besalú i l'escola de Salt ocupen mòduls prefabricats, i la nova escola de la Bisbal, un local de l'Ajuntament.
LA XIFRA
Alegria a les aules a l'escola de Domeny
Alumnes i mestres celebren que finalment tenen edifici nou
A l'escola de Domeny de Girona hi ha motius d'alegria. Després de cinc anys fent classes en mòduls prefabricats, aquest curs han pogut estrenar el nou edifici. “Ha costat, però ara tenim una escola molt maca, amb espai i llum. Hem estat de sort, ja que és un projecte fet en època de bonança que finalment és una realitat”, va manifestar a aquest diari la directora del centre, Carme Casacuberta.
La satisfacció també es podia percebre en els alumnes. Alguns, que començaven primer de primària, destacaven que estaven doblement satisfets pel fet de començar el nou curs i pel fet d'estrenar escola.
“Voleu saber com és l'escola? Us agradaria saber quina fila fa un menjador d'obra? No us creieu que dins d'una escola pugui haver-hi un gimnàs? Necessiteu comprovar que no ens han amagat cap barracó vell dins la nova escola?” Amb aquest text, a la plana web es va convocar els pares a una jornada de portes obertes perquè coneguessin el nou centre, i la satisfacció és generalitzada.
A l'escola de Domeny hi ha aquest curs uns 350 alumnes.
Les protestes a cinc centres afecten un miler d'alumnes
A Bonmatí es reclama un nou centre en condicions
A Hostalric volen continuar amb l'horari intensiu
A Castell-Platja d'Aro i a Roses reivindiquen un nou edifici i a Cassà, més personal
Prop de cinc-centes persones, entre pares i alumnes, es van concentrar ahir a les vuit del matí davant les portes de l'IES Vescomtat de Cabrera d'Hostalric, en un acte de protesta per la negativa del Departament d'Ensenyament a permetre'ls aplicar l'horari intensiu. L'associació de pares i mares d'alumnes (AMPA) va decidir divendres en una assemblea que els alumnes no iniciarien el curs fins que no es resolgués la seva demanda. La petició de l'horari intensiu l'argumenten assegurant que ha aportat millores substancials en el comportament i els hàbits dels alumnes durant els dos anys que s'ha aplicat. D'altra banda, consideren que la llunyania del domicili de molts alumnes procedents de Riells, Sant Feliu de Buixalleu, Fogars o Massanes els obliga, en alguns casos, a estar gairebé una hora dins l'autocar.
La situació d'Hostalric es va repetir al centre de primària Sant Jordi de Bonmatí i Sant Julià de Llor, tot i que el motiu de la protesta era molt diferent. Durant aquesta setmana, i tal com van fer ahir, pares i alumnes es concentraran davant l'escola per demanar un centre nou. Els representants dels pares asseguren que l'actual edifici té aluminosi, hi ha esquerdes, té la caldera en mal estat i no compleix les mesures de seguretat necessàries. Asseguren que han pres aquesta mesura perquè la Generalitat els ha donat allargues sobre la materialització del projecte de la nova escola, que està enllestit des del mes de maig passat.
A Castell-Platja d'Aro, centenars d'alumnes i pares de l'IES Ridaura es van manifestar gairebé una hora per reivindicar el nou edifici, pendent des de fa 10 anys. Acabada la manifestació, van deixar penjades les pancartes, i els alumnes van tornar a casa seva. Fonts de l'Ajuntament van informar que es preveu començar les obres aquest octubre, tot i que ja estava tot previst per iniciar-les el 25 del maig passat, sense saber-ne el motiu de l'aturada.
Pel que fa a Roses, més de 150 persones es van manifestar als terrenys on s'ha de construir la nova escola Montserrat Vayreda, que ara està distribuïda en barracons. Famílies, mestres i alumnes es van concentrar per reclamar que comencin les obres d'una vegada; ja fa sis anys que l'escola funciona amb mòduls provisionals. A la protesta també hi van assistir regidors de l'equip de govern i de l'oposició de Roses. La mainada ha fet classe a partir de les deu del matí. Un altre centre on es va fer ahir una protesta va ser a l'institut de Cassà de la Selva; en aquest cas l'acte reivindicatiu es va dur a terme abans de començar les classes i durant un quart d'hora, i va ser motivat, segons van dir, per “la retallada de dos professors notificada al juliol”.
La nova escola d'hostaleria de Figueres, a punt
Serà el primer dels tres centres formatius que s'estan construint que entrarà en servei
Josep PuigbertLa nova escola d'hostaleria que s'ha construït entre els barris del Poble Nou i l'Olivar Gran de Figueres s'inaugurarà el mes vinent –segurament l'1 d'octubre–, segons es va anunciar en l'últim ple municipal. La construcció d'aquest centre ha estat impulsada per la Fundació privada Miquel, però també hi han participat econòmicament diferents institucions –com ara la Generalitat, la Diputació, l'Ajuntament i la Cambra de Comerç–. Això ha provocat recels en alguns sectors polítics en considerar que la participació pública contradiu els objectius inicials que van exposar els seus promotors a l'hora de sol·licitar uns terrenys municipals per fer l'edifici. Algunes d'aquestes crítiques es basen en els informes del secretari i l'interventor municipal respecte al conveni que van signar fa uns mesos l'Ajuntament i la Fundació Miquel, que modificava alguns aspectes del primer conveni, signat en el mandat passat, com ara la titularitat dels terrenys cedits.
L'escola d'hostaleria, que substituirà la que hi ha al polígon de Vilamalla, serà el primer equipament formatiu que entrarà en servei dels tres que s'estan construint a Figueres. Els altres dos són: l'edifici del CEIP del parc de les Aigües, que ha d'estar acabat al febrer i que ha de substituir en el proper curs els barracons que s'han situat al costat de l'antic convent dels Caputxins, i l'altre és el centre de formació integrat, que s'ha començat a construir al recinte firal. En aquest edifici, un cop estigui acabat l'any vinent, està previst que hi hagi diferents serveis formatius com ara l'escola oficial d'idiomes, que ocupa, des del seu inici, un espai del tot obsolet a la Fundació Clerch i Nicolau.
La selectivitat convoca el triple d'alumnes que el setembre de l'any passat
S'han matriculat a les PAU 450 estudiants, 55 d'ells per intentar pujar nota en la fase específica
Els examinands troben més difícil la prova de català
Un total de 450 alumnes s'han matriculat a les proves d'accés a la universitat (PAU) d'aquest setembre, la segona convocatòria que es fa seguint el nou model que es va estrenar al juny. D'aquests, 395 s'han apuntat per fer les dues fases –la comuna i l'específica– mentre que 55 només es presenten a l'específica per intentar pujar nota. El fet que s'hagi triplicat el nombre d'estudiants que ahir van començar les PAU (l'any passat hi havia 145 alumnes matriculats) ha obligat els organitzadors a habilitar dos tribunals: un, a la Facultat de Dret, i l'altre, a l'aulari comú de la Politècnica. El coordinador de les proves, Jaume Portella, va explicar que l'increment d'examinands es deu, d'una banda, al canvi de model de les PAU, que atrau molts alumnes que intenten millorar nota, i de l'altra, al fet que la segona convocatòria de les assignatures de batxillerat es va resoldre, per primera vegada, a final de juny en lloc d'aquest setembre. Altres anys, la coincidència de dates impedia a molts alumnes presentar-se a les PAU del setembre.
Una altra novetat de les proves d'aquest setembre és que els 13 alumnes que s'examinen d'arts estaran els tres dies a Girona en lloc d'haver-se de desplaçar a Barcelona.
Pel que fa a les llengües estrangeres, 383 alumnes es van presentar a anglès; onze, a francès, i una única persona, a alemany.