Societat

Canícula màxima

El termòmetre es va enfilar ahir, tal com havien previst els meteoròlegs, i la cirereta del tòrrid pastís la va posar el municipi d’Anglès, al nord de la comarca de la Selva, amb una temperatura de 38 graus. La calor va ser molt intensa a tot el país però no es van assolir els temuts 40 graus i, segons sembla, ja no s’hi arribarà, perquè a partir d’avui l’entrada d’aire africà ha de remetre i demà es notarà ja un descens de la temperatura.

El dia més calorós d’aquest estiu es va viure en estat d’alerta després que dimarts el centre de coordinació operativa activés el pla de Protecció Civil per a episodis de calor. La web del Servei Meteorològic tenia ahir pintades de vermell totes les comarques del país cosa que indicava un risc d’onada de calor molt alt, mentre que en la previsió d’avui tota la franja costanera hi apareixia pintada de taronja, equivalent a un risc alt, i la resta del país era de color verd, equivalent a risc baix.

En la contenció de les temperatures hi ajudarà, avui, la pluja que està previst que caigui de forma moderada a la zona del Pirineu i en algunes comarques del Prepirineu. El descens de temperatures serà, demà, entre “lleuger i moderat”.
L’activació del pla d’alerta de Protecció Civil té, com a objectiu fonamental, vetllar per la salut d’aquells col·lectius de més risc que són les persones de més de 75 anys i els més petits. Pel que fa a la gent gran, es té una cura especial d’aquells que viuen sols i també dels que pateixen malalties cròniques. Els serveis socials es van activar per contactar amb aquestes persones i oferir-los una millor assistència.

També té activats els seus dispositius d’alerta la Creu Roja, que ofereix 3.000 consells diaris de com prevenir els cops de calor a través del seu servei telefònic. L’organització també du a terme dins el seu operatiu Onada de Calor un seguiment telefònic a les persones grans amb un risc elevat de patir un cop de calor, als quals es donen consells. En total es fa el seguiment d’un miler de persones.

Els símptomes que una persona està a punt de ser víctima d’un cop de calor és la febre molt alta, el mal de cap, sensació de mareig, molta set, convulsions, somnolència i pèrdua del coneixement. En cas de trobar-se amb una persona en aquesta situació cal avisar els serveis mèdics o portar-lo a urgències. Se li pot donar aigua sempre que no pateixi convulsions i no hagi perdut la consciència.

Com a mesures de prevenció es recomana prendre molta aigua, encara que no es tingui set, evitar l’alcohol i el menjar abundant, no sortir de casa a l’hora de màxima insolació i, si no hi ha més remei, procurar de transitar pels espais amb ombra. Pel que fa als habitatges, es recomana obrir finestres a la nit per refrescar les estances i tancar les obertures durant el dia perquè no entri l’aire calent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.