Societat

Revisaran exhaustivament el túnel del TGV a Bellvitge

Infraestructures

El 20 de febrer farà un any de l’arri­bada del tren d’alta velo­ci­tat a l’estació de Sants. Apro­xi­ma­da­ment al mateix temps que se cele­brin els pri­mers 12 mesos de fun­ci­o­na­ment, Adif, l’ens res­pon­sa­bles de la infra­es­truc­tura, farà una exhaus­tiva revisió del túnel i el seu entorn per com­pro­var que no hi hagi cap afec­tació que com­pro­meti l’esta­bi­li­tat del cor­re­dor d’entrada a Sants.

El últims dies els res­pon­sa­bles de man­te­ni­ment d’aquest tram de la línia van haver de rea­lit­zar dues injec­ci­ons de mor­ter a entre dos i tres metres de pro­fun­di­tat i de no més de mig metre de superfície per con­so­li­dar dos punts del ter­reny a l’entorn del tram entre la ronda del Mig i la Gran Via a l’Hos­pi­ta­let. “No hi ha cap pro­blema. Són actu­a­ci­ons de man­te­ni­ment pre­ven­tiu”, va expli­car ahir el direc­tor de la línia entre Madrid, Bar­ce­lona i Figue­res, Anto­nio Fernández Gil.

El màxim res­pon­sa­ble de les actu­a­ci­ons va pre­ci­sar que en cap cas es pot par­lar d’esvo­rancs o d’una situ­ació sem­blant a la vis­cuda la tar­dor del 2007, quan es va haver de sus­pen­dre el ser­vei fer­ro­vi­ari al cor­re­dor pels pro­ble­mes que va oca­si­o­nar la cons­trucció del túnel del TGV. “Allò no es repe­tirà. No hi ha hagut cap fil­tració al túnel. Els pro­ble­mes els hem detec­tat per les anàlisis sísmi­ques que rea­lit­zem periòdica­ment, tant des de l’inte­rior del túnel com des de l’exte­rior”, asse­nyala Fernández Marín.

Els tècnics d’Adif i de les empre­ses que duen a terme el man­te­ni­ment del túnel, Ineco-Tifsa i Cavosa, con­si­de­ren que “és nor­mal” que el ter­reny regis­tri petits movi­ments de ter­res i diferències de pres­si­ons, ja que a la zona de Bell­vitge s’hi con­ti­nuen fent obres. De fet, se n’hi con­ti­nu­a­ran fent durant els pròxims mesos, ja que, a més de la urba­nit­zació dels car­rers que toquen a les vies, encara s’ha de cons­truir el calaix de les vies del fer­ro­car­ril con­ven­ci­o­nal. Durant tots aquests mesos, un equip for­mat per cinc per­so­nes seguirà ana­lit­zant diària­ment el túnel per pre­ve­nir incidències i fer con­so­li­da­ci­ons amb mor­ter quan sigui neces­sari. 

De tota manera, Fernández Gil con­si­dera nor­mal que hi hagi petits movi­ments, ja que “el ter­reny no té una cohesió gaire bona”, sense que això vul­gui dir que hi hagi cap risc greu. Cal recor­dar que a la zona de Bell­vitge el nivell freàtic està per sobre del nivell del túnel, fet que va com­pli­car enor­me­ment les tas­ques de cons­trucció.

La d’aquest febrer no serà la pri­mera ins­pecció sísmica exhaus­tiva que es farà a tota la zona de Bell­vitge i el Gor­nal. Ara jus­ta­ment fa un any, pocs dies abans de la inau­gu­ració dels AVE, es va fer la pri­mera per com­pro­var la segu­re­tat del túnel. En aque­lla ocasió es van detec­tar cinc punts on la den­si­tat del ter­reny era més baixa i s’hi van haver de fer les cor­res­po­nents injec­ci­ons de mor­ter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.