Societat

Volen que el govern garanteixi el català a les etiquetes

Queixa de la Plataforma per la Llengua, Òmnium, ADEC i Consum Català

Quatre entitats que treballen en defensa de la llengua i la cultura catalanes van presentar ahir un escrit al registre del departament de Presidència de la Generalitat per denunciar “la inactivitat de l’administració” en l’equiparació del català i el castellà en l’etiquetatge i les instruccions d’ús dels productes que es distribueixen a Catalunya.
L’Associació de Defensa de l’Etiquetatge en Català (ADEC), Consum Català, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua consideren que fa temps que “l’administració no tutela els drets lingüístics dels consumidors i usuaris”, i per això van decidir fer un pas endavant que ahir els va dur a denunciar-ho públicament i a presentar una sol·licitud administrativa a Presidència.

Bernat Gasull, portaveu de la Plataforma per la Llengua, va recordar que l’Estatut del Consumidor, que és del 1993, diu que els ciutadans tenen dret a rebre la informació en català i que el govern tenia un any per desenvolupar un dret que encara ara, catorze anys després, no es garanteix.

Amb el consol que l’esperança és l’últim que es perd, Gasull confia en “una resposta política”. Si no hi és, les entitats es plantegen presentar un recurs contenciós administratiu als tribunals. Seria una última solució després d’haver provat altres vies, com ara enviar dues cartes al president, José Montilla, per exposar la necessitat de millorar la presència del català a les etiquetes.

Segons estudis de la Plataforma per la Llengua, el 80% del cava i el vi elaborats a Catalunya sí que utilitzen el català a l’hora d’etiquetar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.