Deltebre
Reflotant la història
Arqueòlegs i visitants del vaixell naufragat, contents amb la troballa
La reducció del delta va permetre trobar la nau enfonsada
El Delta de l'Ebre acull, des de l'any passat, les excavacions del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). A la desembocadura del delta, a prop de l'illa de Buda, es va trobar un vaixell que va embarrancar-hi l'any 1813. Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, l'any passat es va fer una jornada de portes obertes per ensenyar el que havien trobat els arqueòlegs. Enguany s'ha repetit la jornada. Ahir al matí, al port pesquer de Deltebre, a Riumar, un dels vaixells ancorats va servir de punt de recepció per als visitants. Un cop a dalt de la nau, el director del CASC, Xavier Nieto, va explicar el que s'havia trobat gràcies a les excavacions que s'hi fan.
“És molt interessant per a la història de Deltebre”, explicaven els visitants. Nieto va corroborar que, “a la gent, li agrada conèixer la història del seu poble”, i va explicar que el CASC treballa en aquest sentit. “Trobar, excavar i difondre” és el lema, segons el director del centre “Volem que la gent conegui el patrimoni del seu poble”, va insistir. La troballa d'aquest vaixell, naufragat durant la guerra del Francès, va ser possible a causa del retrocés progressiu de què és víctima el delta de l'Ebre. Quan els arqueòlegs del CASC, després que un pescador va trobar el vaixell enfonsat, van començar a treballar-hi l'agost de l'any passat, van coincidir que es trobava en un estat de conservació molt bo. El cas és que, a causa de la sedimentació que aboca l'Ebre a la seva desembocadura, les restes havien quedat sepultades i, per tant, ben conservades. En aquest sentit, Nieto també feia esment de les tasques que realitzen els arqueòlegs del CASC. No es limiten a estudiar el que troben al jaciment Deltebre I. També s'hi fan treballs de salvació del material que hi troben, per protegir-lo dels continus canvis que hi ha a l'entorn per culpa de la reducció del delta.
Nieto va qualificar la jornada d'ahir d'un dia de “molt d'èxit”. Entre setanta i vuitanta persones van aprofitar la jornada de portes obertes per acostar-se al port pesquer de Deltebre i veure què hi han descobert els arqueòlegs. Una de les primeres peces que s'hi van trobar l'any passat va ser un timó, un canó i altres elements militars. Tot i això, els visitants no mostren especial curiositat per una peça en concret. “Els interessa el fet del vaixell en si”, explica Nieto, que ja va veure com l'any passat aquesta jornada de portes obertes atreia força visitants interessats en les troballes del jaciment.