Societat

El CGPJ rebutja vigilar terroristes i agressors sexuals després de complir condemna

El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha ratificat un informe contrari a la llibertat vigilada de terroristes o agressors sexuals després que hagin complert condemna. L'avantprojecte de reforma del Codi Penal preveu aquestes mesures de seguiment un cop surten de la presó. La portaveu del CGPJ, Gabriel Bravo, creu que "la llibertat vigilada té una difícil justificació".

El debat de la llibertat vigilada es va obrir amb casos com el del violador de la Vall d'Hebrón o d'etarres com Iñaki de Juana Chaos. Bravo creu que aquest model no seria "compatible amb el règim progressiu penitenciari i presenta dificultats en el seu compliment". L'avantprojecte de reforma del Codi Penal preveu llibertat vigilada en casos especialment greus i amb alta reincidència, com els delictes de caire sexual o els de terrorisme. La vigilància es podria estendre fins 20 anys després de sortir a la presó.

El CGPJ ha fet palesa la seva opinió sobre la reforma aquest dijous a través d'un informe "molt crític" amb aquesta possibilitat. Segons la portaveu, "es basa en una responsabilitat dilatada en el temps" que contradiu el sistema de presons de l'Estat. "Sobre tot en relació amb el tercer grau", ha explicat Bravo.

El CGPJ aposta perquè si es vol aplicar la llibertat vigilada és necessari que el pres no hagi estat en llibertat condicional abans i que les mesures de vigilància no siguin més estrictes que el tercer grau penitenciari. L'òrgan de govern dels jutges es mostra favorable en aquest informe que els delictes de terrorisme no prescriguin mai, però no ho veuen tan clar en els delictes sexuals. "Els marcs penals en relació al principi de proporcionalitat no són adequats", ha dit Bravo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.