Societat

Catalunya redueix en un 90% les hectàrees calcinades

A Catalunya han tingut lloc aquest estiu 241 focs que han cremat només 351 hectàrees respecte l'any anterior amb 3.016 hectàrees cremades

Balanç, extraordinàriament positiu per a una campanya iniciada sota l'amenaça dels boscos en mal estat per la gran nevada del març

A Catalunya han tingut lloc aquest estiu 241 focs que han cremat només 351 hectàrees.

Durant la campanya anterior van haver-hi 399 focs i quasi 3.016 hectàrees cremades.

És un balanç extraordinàriament positiu per a una campanya iniciada sota l'amenaça dels boscos en mal estat per la gran nevada del març i pel record dels cinc bombers morts a Horta de Sant Joan.

Els incendis més grans aquest estiu han estat els de Tarragona, Colomers, Olivella i Viladecans.

Medi Ambient demana, malgrat que la temporada ha acabat aquest dimecres, que ningú “abaixi la guàrdia”, ja que el setembre és un mes amb un comportament 'capriciós'.

Comarques Gironines

El balanç de la superfície cremada a les comarques gironines situa clarament el Baix Empordà, amb 83 hectàrees i 18 focs, com la comarca més castigada pel foc.

A l'Alt Empordà s'han produït 21 incendis que han cremat un total d'1 hectàrea, al Gironès 11 focs que han cremat 1,68 hectàrees, un sol foc al Pla de l'Estany amb 0.03 hectàrees cremades i quatre focs a la Selva, amb 0,29 hectàrees cremades.

L'incendi més gran que s'ha produït aquest estiu a les comarques gironines va tenir lloc el 28 de juliol a Vilopriu.

El foc va obligar a evacuar la cinquantena de veïns del nucli de Gaüses. La proximitat del riu Ter va facilitar l'extinció ja que els helicòpters van poder agafar aigua directament del riu i apagar més ràpid el foc. En total, l'incendi va cremar 81 hectàrees forestals i 42 de no forestals.

Comarques Centrals

Durant la campanya d'estiu d'enguany, al Berguedà hi ha hagut 5 incendis forestals, al Bages n'hi ha hagut 7, a l'Anoia un total de 12, a Osona hi ha hagut 1 incendi , al'Alt Penedès 3 incendis i al Garraf, han estat 55,22 hectàrees fruit de 9 incendis..

L'incendi més important d'aquest estiu ha estat el que es va originar el passat 29 d'agost a Olivella. El balanç va ser de 61 hectàrees de massa forestal cremada i se sospita que va ser intencionat, tot i que la investigació continua oberta.

L'alcalde d'Olivella, Joaquim Mas, ha explicat que el municipi està compost de moltes urbanitzacions on hi ha una quantitat de massa forestal important i això provoca que “es posi en risc la seguretat” dels ciutadans.

Tot i que no hi va haver cap ferit, l'incendi d'Olivella va cremar dues cases i una vintena de jardins, segons ha confirmat Mas.

A més, també van haver d'evacuar-se prop de trenta famílies.

Olivella té un 70% de la seva superfície catalogada com a espai protegit, ja que es troba dins del límits del parc del Garraf. Tanmateix, l'incendi no va afectar cap part d'aquesta zona protegida.

Ponent

El foc ha respectat aquest estiu la demarcació de Lleida ja que durant els mesos de més calor -juliol i agost- d'aquest 2010 no s'ha registrat cap incendi important.

Enguany, el foc més destacable va tenir lloc el passat 15 de març a Bausen, a la Vall d'Aran, amb126 hectàrees cremades.

Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre

Amb el record del tràgic incendi d'Horta de Sant Joan de l'any passat, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre han tancat aquest 2010 una campanya d'estiu més tranquil·la.

En total, i segons les dades provisionals de l'1 de juny al 5 de setembre, a les sis comarques del Camp de Tarragona hi ha hagut 20 incendis, que han afectat 110,3 hectàrees. En canvi, a l'Ebre s'han produït 25 incendis, amb una afectació menor, de 5,32 hectàrees.

Àrea Metropolitana

A l'àrea metropolitana hi ha hagut 53 incendis, que han cremat un total de 53,67 hectàrees de bosc.

La majoria han estat focs petits i en només dos casos s'han superat les dues hectàrees de superfície.

Es tracta d'un petit incendi el 12 de juliol a Santa Perpètua de Mogoda, que va cremar 6,2 hectàrees de la zona de Can Bernat, i de l'incendi del 29 de juliol a Viladecans.

Un 10,79% dels incendis d'aquesta campanya d'estiu han estat provocats per un piròman, i un 32% encara se'n desconeixen les causes i continuen en fase d'investigació.

D'altra banda, les negligències -com ara fer barbacoes en llocs prohibits- han suposat un 28% dels incendis.

El 13% han estat produïts per causes naturals com ara un llamp i un 17,01% han estat provocats per accidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona