Escapades

Natura, cultura i molta tranquil·litat

La Selva d'Irati, al Pirineu navarrès, és la segona fageda avetosa més extensa i ben conservada d'Europa, un tresor natural amb un gran valor ecològic

Amb l'arribada de la tardor, la Selva d'Irati, la segona fageda avetosa més extensa i més ben conservada d'Europa –després de la Selva Negra d'Alemanya–, es converteix en un autèntic espectacle de la naturalesa. Aquesta immensa taca verda del Pirineu navarrès gaudeix d'unes 17.000 hectàrees, que es mantenen quasi en estat verge, un tresor natural amb un gran valor ecològic on conviuen reserves naturals, com les de Mendilatz i Tristuibartea i la reserva integral de Lizardoia, un magnífic bosc de faigs i avets de 64 ha que inclou 20 ha de bosc intacte amb exemplars de 40 metres d'altura. Fagedes, pasturatges, avets, cascades, el pantà d'Irabia i una gran varietat de fauna caracteritzen aquest paratge, ideal per practicar senderisme, tresc i fotografia.

Però d'aquesta zona, no només és admirable el paisatge. Irati conté una gran riquesa faunística, d'on sobresurten els cérvols, a més d'espècies en perill d'extinció com els picots, el xiulet negre i el bec dorsiblanc, entre altres. Així mateix, la zona està estretament lligada a les tradicions de l'entorn i amaga nombrosos secrets, des de personatges de la mitologia com el Basajaun, el senyor del bosc, i Basandere, senyora salvatge que pentinava el seu cavall amb una pinta d'or, fins als camins de pas de fugitius i el contraespionatge durant la II Guerra Mundial, que donaven sortida als que volien escapar dels nazis.

Per conèixer tota aquesta zona i gaudir-ne al màxim, recentment les Juntes de les valls d'Aezkoa i Salazar, amb la col·laboració del Consorci Turístic del Pirineu Navarrès i el Departament de Cultura i Turisme del Govern de Navarra, han habilitat catorze miradors interpretatius amb taules panoràmiques en llocs estratègics de la Selva d'Irati. Així mateix, s'ha publicat la guia Selva d'Irati. 15 recorreguts bàsics i un trekking per descobrir Irati, que ofereix quinze alternatives per recórrer la Selva a peu, en cotxe o fent tresc mentre es descobreix la història i els costums de la zona. Un dels plats forts de la publicació és un trekking per fer en sis etapes, ideal per endinsar-se en l'autèntica essència de l'entorn.

S'arriba a la Selva d'Irati des de dos accessos: des d'Orbaitzeta, a la vall d'Aezkoa, i des d'Ochagavía, a la vall de Salazar, dos pobles típics del Pirineu navarrès que si es té temps val la pena visitar. Del primer destaquen els graners, anomenats gareak o garaiak en l'euskara de la zona, magatzems sobre pilars que servien per guardar gra; i la Real Fábrica de Armas y Municiones, que, va tenir una intensa història malgrat la seva curta existència (1784-1884), fidel al turbulent segle XIX. Envoltada de mil·lenaris boscos, rius i muntanyes, Ochagavía està caracteritzat pel seu pont medieval, els seus carrers empedrats i les cases cuidades, situades als costats del riu Anduña. També en sobresurt l'església de Sant Joan Evangelista, una monumental obra amb restes de l'època medieval i dels segles XVI i XVII, i el santuari de Muskilda, una ermita romànica del s. XII restaurada a mitjan segle XVII.

FITXA DE LA RUTA

Com s'hi arriba. Dos accessos a la Selva de Irati: des d'Orbaitzeta, a la vall d'Aezkoa, i des d'Ochagavía, a la vall de Salazar (a tots dos hi ha punts d'informació en temporada alta). Pàrquing de pagament a Irati (1,5 € motos, 3 € cotxes i 30 € autobusos).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.