Societat

A Martorell, la pitjor part

L'Anoia inunda les urgències i les sales d'operacions de l'hospital de Martorell i un pàrquing

Les esllavissades van tallar l'accés a Montserrat

El fang i les roques caigudes van inutilitzar algunes carreteres

L'hospital de Sant Joan de Déu de Martorell (Baix Llobregat), al barri de la Pau i Buenos Aires de Martorell, està a tocar del riu Anoia, que ahir a la matinada va arribar a pujar fins a tres metres més de l'habitual per culpa de les pluges. Cap a les dues, i a causa del xàfec, “el sistema de desaigüe del carrer es va obstruir i les aigües fecals van entrar als pisos menys u i menys dos, que és on hi ha les urgències i les sales d'operacions (també les de parts)”, va explicar ahir el cap de guàrdia, el doctor Martínez. En aquesta situació, es va haver de traslladar tota la gent que estava a urgències a Bellvitge, i durant tota la nit van quedar tancades les sales d'operacions.

“El pitjor és que la tempesta va fer que se n'anés la llum i va apagar el sistema informàtic”, va dir Martínez. Segons el seu parer, tot i que els serveis de neteja van estar tota la nit netejant les urgències i les sales d'operacions, les urgències no es van poder tornar a obrir fins que no va estar operatiu el sistema informàtic (cap a la una del migdia d'ahir). “Sense el sistema informàtic no podem fer res: els metges ja no fem servir el paper i tot ho tenim informatitzat, sobretot els historials dels pacients”, va explicar Martínez. Les sales d'operacions, tot i que ahir al migdia ja van quedar netes, no es podran utilitzar ben bé fins dimecres, perquè hi ha un protocol molt estricte pel que fa a l'esterilització d'aquests espais.

Avui, doncs, els pacients que tinguin alguna operació programada en aquest centre han de saber que s'hauran d'esperar i, si hi ha alguna urgència, serà derivada a Bellvitge. L'Anoia es va desbordar a l'altura de Martorell, on es va endur dos cotxes. La policia local va haver de desallotjar l'aparcament del costat del riu. Es tracta d'un espai pendent de reformar, ja que no està prou protegit de la llera del riu. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha instat el consistori a fer-se'n càrrec aviat.

Comarques centrals

Més o menys a la mateixa hora que s'inundava l'hospital de Martorell, a Montserrat (Bages) hi va haver diversos despreniments de terra. Un dels esllavissament va ser a l'altura del túnel dels Apòstols i va afectar el cremallera. A conseqüència dels despreniments, van quedar tallades dues carreteres d'accés a Montserrat, i la de Can Massana no es reobrirà fins avui, probablement. El cremallera no es va poder obrir fins passades les onze.

Les localitats a tocar del riu Anoia i les de les comarques centrals van ser de les més afectades per la pluja. Els desperfectes més grans es van acumular al Baix Llobregat, l'Anoia, el Bages i el Vallès Occidental on diverses carreteres van quedar tallades. A banda de les dues d'accés a Montserrat, es va haver de tallar en tots dos sentits de la marxa la C-1414 a Esparreguera, on hi va haver un despreniment, i a Olesa de Montserrat els bombers van haver de rescatar els ocupants de diversos vehicles que havien quedat atrapats. També la B-112 a Collbató i l'A-2 a Jorba i Esparreguera van quedar tallades. A la resta del territori hi va haver més carreteres afectades: la C-17 a Vic, la TV-2127 al Vendrell i la BV-2002 a Sant Boi de Llobregat. Gairebé totes van rebre els efectes de les rierades. Força rieres van omplir les calçades de roques i fang.

Entre altres desperfectes cal destacar que a Vacarisses es va trencar un mur de contenció i aquest va impactar contra la façana d'un edifici adossat del carrer Alfons Sala, sense causar ferits.

LES PLUGES D'AHIR Núria
148 l/m²
Riba-roja
146 l/m²
Alguaire
143 l/m²
L'Arboç
117 l/m²
Carme
116 l/m²
Corbera de Llobregat
116 l/m²
Sant Cugat
110 l/m²
Castellfollit del Boix
106 l/m²
Terrassa
102 l/m²
Lleida
83 l/m²
Barcelona
33 l/m²
Tarragona
8 l/m²
Girona
5 l/m²


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella