Alcover treu la Mare de Déu del Remei per celebrar el 20è aniversari de la coronació

La imatge baixarà de l'ermita carregada a les espatlles dels membres de les entitats municipals i de les associacions locals

La Mare de Déu del Remei passarà quinze dies lluny del sostre que l'acull habitualment. Serà fora perquè Alcover celebra a partir de diumenge les festes decennals amb motiu de la seva coronació, ara fa 20 anys. Aquesta és, doncs, la segona vegada que es fa baixar la verge al poble amb motiu d'aquesta festivitat. Segons explica la història popular, va ser un pastor del Rourell qui, mentre pasturava el seu ramat per les muntanyes d'Alcover, va trobar-se la imatge de la Verge del Remei. L'home la va agafar i la va portar al rector d'aquesta localitat, però, en voler-li ensenyar, aquesta havia desaparegut. Així que va tornar a buscar-la a la cova on l'havia trobat el primer cop i la va agafar una altra vegada. En arribar, va adonar-se que la imatge havia tornat a desaparèixer. El pastor no ho entenia i el rector va explicar-li que aquesta era la voluntat de la Verge del Remei, de romandre on ella volia. Amb la celebració de les festes decennals, el poble d'Alcover homenatja la figura de la Verge del Remei.

La imatge de la Mare de Déu del Remei baixarà de l'ermita fins al poble carregada a les espatlles dels regidors de l'Ajuntament. Hauran de suportar una vuitantena de quilos, però durant el recorregut, d'aproximadament tres quilòmetres, seran rellevats per les diferents entitats i associacions del municipi que s'han implicat en la festa, segons ordena el protocol que s'ha dissenyat. En arribar al poble, els alcaldes d'Alcover, Anton Ferré; del Rourell, Pere Guerrero; de la Masó, Nicasi Martí, i del Milar, Antoni Palau; esperaran la verge acompanyats de l'arquebisbe de Tarragona –que oficiarà la missa– i de diferents elements tradicionals del municipi. L'arribada de la Mare de Déu se celebrarà amb un castell de focs a l'església de l'Assumpció. Tot això serà aquest mateix diumenge a la tarda (vegeu gràfic).

L'acte central d'aquesta celebració serà la processó amb la imatge de la verge a través dels carrers del nucli antic (el diumenge 10 de maig) i pels carrers de l'extraradi i l'eixample (el dissabte 16 de maig). En el primer cas, el recorregut serà el mateix que el de la processó de Setmana Santa, tot i que, tal com ja va passar en aquesta ocasió, s'ha hagut de modificar el recorregut a causa de les obres de millora que s'estan executant en alguns carrers, segons explicava el regidor de Cultura, Àngel Mora, que destacava la gran implicació d'entitats i associacions que han col·laborat en l'organització dels actes i que participaran activament en aquesta festa.

Durant els propers quinze dies també s'ha organitzat un calendari segons els diversos torns de vetlla a la Mare de Déu del Remei, que reposarà a l'església de l'Assumpció. El diumenge dia 17 de maig, la verge tornarà a l'ermita, però en aquesta ocasió serà transportada en vehicle a motor.