Societat

successos

Els mitjans aeris van fallar en el foc d'Horta

No van actuar en un moment clau, segons ha dit al jutjat el cap dels GRAF

El cap dels grups especials GRAF dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, ha declarat davant la jutgessa de Gandesa que dirigeix la llarga instrucció judicial sobre el foc d'Horta de Sant Joan el juliol del 2009 que els mitjans aeris no van actuar en un moment que considera clau, a primera hora del matí del dia 21. En la declaració, Castellnou diu que el dia abans ja s'havia vist que el foc avançava amb una intensitat i velocitat molt perillosa i que durant el matí del 21 calia actuar ràpid per controlar-lo abans del migdia, en què les condicions climàtiques el farien molt perillós. “El que no s'apagués abans del migdia, a la tarda volaria”, ha dit. Però a primera hora del matí els mitjans no hi eren. Tan sols dos helicòpters, insuficients segons Castellnou en un foc d'aquelles dimensions. Castellnou va exigir a les 7 del matí que s'hi destinessin més recursos aeris, i va advertir fins i tot que retiraria els GRAF si això no es feia, però la petició es va atendre dues hores més tard. Segons el cap dels GRAF, a l'incendi se li hauria d'haver donat “el toc de gràcia entre les 7 i les 9 del matí”, però no es va fer.

Segons Castellnou, va ser una concatenació d'aquest i altres errors involuntaris el que va provocar el fatal desenllaç de cinc bombers del grup GRAF Lleida morts i un de ferit greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.