El vi del Priorat, mirat de prop

La Fira del Vi de Falset arriba a la catorzena edició consolidada com una mostra de projecció de la DOQ Priorat i DO Montsant

La capi­tal del Pri­o­rat exer­ceix d'amfi­trió d'una fira en què, cada vegada més, els visi­tants són cons­ci­ents que, més que bui­dar copes a l'estómac i assen­tir amb el cap en senyal d'apro­vació, la pri­o­ri­tat és ampliar els conei­xe­ments sobre el pro­ducte que dóna més fama a la comarca. «Al llarg dels anys s'ha rea­lit­zat un fil­tratge de visi­tants. Ara no venen a beure vi, sinó a conèixer-lo», va expli­car el regi­dor encar­re­gat de la mos­tra, Jordi Puxeu, que va recor­dar que, mal­grat el període d'estan­ca­ment econòmic, la fira d'enguany compta amb més cellers par­ti­ci­pants que en l'edició ante­rior. En total són 74 cellers de les dues deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen, dels quals una qua­ran­tena dis­po­sen d'estand d'expo­sició. Quant a l'afluència, es cal­cula que, amb la bonança mete­o­rològica, es podrien superar els 13.000 visi­tants de l'any 2008.

Al marge d'estar for­ta­ment con­di­ci­o­nada per la crisi, l'ober­tura del Cas­tell del Vi li ha ator­gat un plus de qua­li­tat, de sofis­ti­cació, i lògica­ment, la nove­tat que qual­se­vol fira neces­sita per no anco­rar-se.

Per conèixer el Pri­o­rat

Es tracta d'un espai de tres plan­tes habi­li­tat al mateix recinte del cas­tell de Fal­set, on el vi és l'eix d'una expo­sició que mos­tra el pai­satge i les per­so­nes que fan que tota aquesta com­bi­nació sigui pos­si­ble. «És un punt de par­tida per conèixer el Pri­o­rat, i sobre­tot per fer comarca», va des­ta­car Puxeu. Ha obert les por­tes de manera pro­vi­si­o­nal durant la fira, però està pre­vist que s'inau­guri a l'estiu. La com­po­sició de l'inte­rior, amb tex­tos, vídeos i una maqueta, és obra d'artis­tes de tota la comarca, en un espai finançat amb l'1 per cent cul­tu­ral i que fun­ci­o­narà a través d'una fun­dació com­posta per l'Ajun­ta­ment de Fal­set i pel con­sell comar­cal. D'aquí a un temps s'espera la par­ti­ci­pació de les dues deno­mi­na­ci­ons d'ori­gen, l'Incavi i les cam­bres de comerç.

ELS ACTES D'AVUI

10 h.
Tast de l'anyada de 1999. Preu: 120 euros
11 h - 21 h
Fira del Vi
11 h.
La Cuina del Vi (concurs)
11 h - 14 h
Tast de cellers de Torroja.
12 h.
Curs accelerat de tast de vins (al castell)
12 h - 14 h.
Tast de les Mines ( Museu de Bellmunt)
21 h.
Projecció d'una pel·lícula relacionada amb el món del vi (al local Flor de Maig de Gratallops)

Enguany, més necessària que mai

S.C

Arran del complicat context econòmic, la mostra també suposa un autèntic termòmetre del funcionament del sector vinícola, i per això els responsables de les dues denominacions d'origen han confessat que la fira és més necessària que mai. Enguany s'han afegit escenaris als de l'entorn de Falset, de la Nit de les Garnatxes i del Celler de Capçanes i del Tast amb Llops de Gratallops, ja que s'ha celebrat el primer Tast de Carinyenes de Porrera, el Tast de les Mines a Bellmunt i el Tast de Torroja. El president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, destaca el paper de la fira com a espai de presentació dels vins «també per al consumidor», i recorda que les DO intenten fer-se «un espai en un mercat que ja és ple perquè la quota de vins catalans a Catalunya és només del 23 per cent». Per la seva banda, el seu homòleg de la DO Montsant –nascuda, precisament, en una fira–, Jaume Domènech, va admetre que a partir d'ara caldrà treballar més i buscar nous mercats, perquè fins ara havien tingut«uns anys boníssims».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.