El vi del Priorat, mirat de prop

La Fira del Vi de Falset arriba a la catorzena edició consolidada com una mostra de projecció de la DOQ Priorat i DO Montsant

La capital del Priorat exerceix d'amfitrió d'una fira en què, cada vegada més, els visitants són conscients que, més que buidar copes a l'estómac i assentir amb el cap en senyal d'aprovació, la prioritat és ampliar els coneixements sobre el producte que dóna més fama a la comarca. «Al llarg dels anys s'ha realitzat un filtratge de visitants. Ara no venen a beure vi, sinó a conèixer-lo», va explicar el regidor encarregat de la mostra, Jordi Puxeu, que va recordar que, malgrat el període d'estancament econòmic, la fira d'enguany compta amb més cellers participants que en l'edició anterior. En total són 74 cellers de les dues denominacions d'origen, dels quals una quarantena disposen d'estand d'exposició. Quant a l'afluència, es calcula que, amb la bonança meteorològica, es podrien superar els 13.000 visitants de l'any 2008.

Al marge d'estar fortament condicionada per la crisi, l'obertura del Castell del Vi li ha atorgat un plus de qualitat, de sofisticació, i lògicament, la novetat que qualsevol fira necessita per no ancorar-se.

Per conèixer el Priorat

Es tracta d'un espai de tres plantes habilitat al mateix recinte del castell de Falset, on el vi és l'eix d'una exposició que mostra el paisatge i les persones que fan que tota aquesta combinació sigui possible. «És un punt de partida per conèixer el Priorat, i sobretot per fer comarca», va destacar Puxeu. Ha obert les portes de manera provisional durant la fira, però està previst que s'inauguri a l'estiu. La composició de l'interior, amb textos, vídeos i una maqueta, és obra d'artistes de tota la comarca, en un espai finançat amb l'1 per cent cultural i que funcionarà a través d'una fundació composta per l'Ajuntament de Falset i pel consell comarcal. D'aquí a un temps s'espera la participació de les dues denominacions d'origen, l'Incavi i les cambres de comerç.

ELS ACTES D'AVUI

10 h.
Tast de l'anyada de 1999. Preu: 120 euros
11 h - 21 h
Fira del Vi
11 h.
La Cuina del Vi (concurs)
11 h - 14 h
Tast de cellers de Torroja.
12 h.
Curs accelerat de tast de vins (al castell)
12 h - 14 h.
Tast de les Mines ( Museu de Bellmunt)
21 h.
Projecció d'una pel·lícula relacionada amb el món del vi (al local Flor de Maig de Gratallops)

Enguany, més necessària que mai

S.C

Arran del complicat context econòmic, la mostra també suposa un autèntic termòmetre del funcionament del sector vinícola, i per això els responsables de les dues denominacions d'origen han confessat que la fira és més necessària que mai. Enguany s'han afegit escenaris als de l'entorn de Falset, de la Nit de les Garnatxes i del Celler de Capçanes i del Tast amb Llops de Gratallops, ja que s'ha celebrat el primer Tast de Carinyenes de Porrera, el Tast de les Mines a Bellmunt i el Tast de Torroja. El president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, destaca el paper de la fira com a espai de presentació dels vins «també per al consumidor», i recorda que les DO intenten fer-se «un espai en un mercat que ja és ple perquè la quota de vins catalans a Catalunya és només del 23 per cent». Per la seva banda, el seu homòleg de la DO Montsant –nascuda, precisament, en una fira–, Jaume Domènech, va admetre que a partir d'ara caldrà treballar més i buscar nous mercats, perquè fins ara havien tingut«uns anys boníssims».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA