Societat

VILANOVA I LA GELTRÚ

Xató i onze plats més rescaten la cuina d'hivern

El Festival del Xató obre diumenge la temporada de la Ruta del Xató

La xef Carme Ruscalleda serà la imatge de la ruta aquest any

Amb més de 14.000 raci­ons repar­ti­des durant la tem­po­rada 2009/2010, la Ruta del Xató arrenca dijous amb l'objec­tiu de millo­rar aquesta dada i d'endin­sar-se en el turisme gas­tronòmic, impli­cant en el pro­jecte els agents turístics del ter­ri­tori. La pri­mera cita gas­tronòmica de la ruta, al marge de la festa de pre­sen­tació que es farà a la Casa Eli­zalde de Bar­ce­lona, serà a Vila­nova i la Geltrú, diu­menge vinent, i l'orga­nitza el Fes­ti­val del Xató i la Cuina d'Hivern.

El plat més repre­sen­ta­tiu de la gas­tro­no­mia del Penedès no estarà sol aquest any en el Fes­ti­val del Xató de Vila­nova i la Geltrú. Una dot­zena de plats pro­mo­ci­o­na­ran la cuina i els pro­duc­tes locals durant la festa, que es va estre­nar l'any pas­sat com a evo­lució natu­ral de la tra­di­ci­o­nal xato­nada popu­lar. I és que, un cop con­so­li­dat aquest plat a les car­tes dels res­tau­rants de tota la ciu­tat, és el torn de pro­jec­tar altres àpats autòctons, com ara els fideus ros­se­jats a l'all cre­mat, el bull de tonyina i la sípia a la bruta, i altres àpats que s'ins­pi­ren en els pro­duc­tes locals, com ara els peus de porc amb bolets de tem­po­rada i gam­be­tes amb suquet de peix de roca de Vila­nova, els cala­mars far­cits d'espi­galls, el babà de car­bassa i l'esca­betx de tonyina de Vila­nova i la Geltrú amb her­bes del Gar­raf i kumato en tex­tu­res.

Així, el Fes­ti­val del Xató es con­ver­teix aquest any en una mis­cel·lània gas­tronòmica, en què es podran degus­tar els plats més repre­sen­ta­tius de la cuina local, però també els pro­duc­tes autòctons de l'horta del Gar­raf, de la llotja vila­no­vina i de la vinya local. Vins i caves acom­pa­nya­ran les degus­ta­ci­ons que se ser­vi­ran a l'Espai de Tast, els pes­ca­dors repro­dui­ran una sub­hasta de peix a l'antiga, adap­tada a l'euro, i l'Asso­ci­ació de Joves Cui­ners de Vila­nova i la Geltrú, una enti­tat cre­ada recent­ment, s'incor­po­rarà a la festa, ela­bo­rant en directe, a par­tir de les onze del matí, alguns dels plats que s'ofe­ri­ran al públic. Ho faran dins l'espai ano­me­nat Àgora Culinària, perquè el públic pugui obser­var com es pre­pa­ren aquests plats, a més d'un exclu­siu Xató 2010, del qual només han avançat que “s'inver­teix en la tècnica d'ela­bo­ració, sense per­dre els aspec­tes sen­so­ri­als”.

Per com­ple­tar l'oferta d'aquest any, s'ha con­vo­cat la quin­zena edició del con­curs naci­o­nal de xató, tallers culi­na­ris a l'Aula Eno­gas­tronòmica. També es repe­tirà el Mer­cat del Xató, amb pro­duc­tes del mar i la terra, on es podran conèixer de pri­mera mà els arte­sans i pro­duc­tors del Gar­raf. Al mer­cat s'hi podran adqui­rir esca­ro­les, espi­galls i tota mena de ver­du­res d'hivern de l'horta vila­no­vina; ela­bo­rats del peix i marisc de la llotja de Vila­nova i la Geltrú; oli de la deno­mi­nació d'ori­gen Siu­rana, for­mat­ges, mel i pro­duc­tes de can­sa­la­de­ria i la pas­tis­se­ria, entre altres.

LA DATA

21.11.10
Vilanova acull
el Festival del Xató i la Cuina d'Hivern, que promocionarà els productes locals, inclosos vins i caves.

LA XIFRA

14.000
són el nombre de racions
de xató que es van repartir l'any passat als municipis del Penedès.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.