Societat

Gastronomia

Cuina tarragonina “Km 0”

L'associació Slow Food España ha lliurat a quatre restaurants tarragonins el distintiu “Km 0”; La Grava del Morell, La Quinta Forca de Nulles, el Celler de l'Àspic i el Quinoa de Falset, posant en valor la seva cultura alimentària

Fa una vintena d'anys de l'existència del moviment slow food (menjar sense presses) –l'antítesi del fast food (menjar ràpid)– que mou a la xarxa cent mil socis de tot el món, associats a Convivium o grups de proximitat, defensors de la cultura alimentària local, lligada també a una manera de viure més tranquil·la o slow life. Entaular-se sense presses, gaudir d'un àpat redescobrint productes locals que s'han perdut o poc valorats, en definitiva, alimentar-se bé, és una pràctica cada vegada més estesa, també entre els professionals del món de la cuina compromesos a elaborar productes seguint criteris de sostenibilitat, proximitat i temporalitat, dins el projecte “Km 0”.

L'associació Slow Food España, que agrupa seguidors no necessàriament professionals de la cuina, sinó defensors de la cultura alimentària, fa dos anys que publica la llista de cuiners i restaurants inclosos en el distintiu “Km 0”. De la vuitantena de candidatures que s'han presentat en aquesta segona edició, un total de vint-i-cinc restaurants procedeixen de Catalunya, –liderant el rànquing a l'Estat espanyol– entre ells, quatre restaurants de la demarcació de Tarragona; La Grava del Morell, La Quinta Forca, de Nulles, el Celler de l'Àspic –per segon any consecutiu– i el Restaurant Quinoa, tots dos de Falset, que s'han compromès a difondre els principis slow food.

El projecte “Km 0” ha permès als restauradors tarragonins adherits a l'associació ecogastronòmica promoure al llarg de l'any la seva candidatura mitjançant el Convivium Slow Food més proper. Gerson Ribal, de la Grava, Xavier Fabra, de la Quinta Forca, així com Toni Bru, del Celler de l'Àspic, i Maties Fernàndez, del Restaurant Quinoa, seguint els criteris establerts, han introduït plats a la carta –com a mínim han de ser cinc–, que es caracteritzen per haver estat elaborats amb ingredients adquirits per productors de la zona. Els plats concebuts sota el concepte “Km 0” també requereixen la utilització de productes ecològics o que estiguin inclosos en el catàleg de productes de slow food per la Diversitat. El gall del Penedès, que ha entrat a formar part recentment de l'Arc del Gust, és un dels productes emprats a la cuina del Restaurant Quinoa de Falset. El xef d'aquest restaurant a Falset, Maties Fernàndez, assenyala que “s'han de potenciar els productes de proximitat i també els de temporada”. La cabra blanca de Cabacés és un clar exemple d'un producte poc valorat a la zona del Priorat –segons indica, es ven a 4 euros– la qual cosa “és intolerable”, diu.

El propietari i cuiner del restaurant del Celler de l'Àspic, Toni Bru, impulsor del Convivum Priorat, empra aquest animal autòcton de la zona, i també hi està d'acord: “Els restauradors vivim d'aquests productes, per això s'ha de tornar a la normalitat i anar a buscar un producte digne, per dignificar també el productor". Com a producte baluard, fa constar a la carta “Km 0” la mongeta del ganxet.

El propietari de La Quinta Forca a Nulles, Xavier Fabra, fa temps que pertany al grup Slow Food. Considera que “a la cuina cada vegada és més difícil retrobar-hi els gustos de la infància”. Per Gerson Ribal, propietari del restaurant La Grava del Morell, és tan important recuperar “els productes que s'estan perdent, com potenciar els locals". La seva carta “Km 0” inclou productes procedents del seu hort ecològic.

Els restaurants “Km 0”
introdueixen a la carta com a mínim cinc plats, seguint criteris de sostenibilitat, proximitat i temporalitat. El compromís; la recuperació de la cuina i els productes del territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona