Societat

Pla d'emergència nuclear exterior de tarragona (penta)

Revisió dels plans locals de 18 pobles pròxims a les nuclears

L'any 2012 es durà a terme un simulacre general en el qual participarà la ciutadania

També s'han concretat els protocols dels set grups que intervindrien en cas que hi hagués un accident

“Un pla d'emergència és un document viu que, amb el temps, s'ha d'actualitzar per generar confiança a la ciutadania”. Aquest va ser un dels arguments que va esgrimir ahir l'alcalde d'Ascó, Rafael Vidal, just acabar la reunió celebrada a la Subdelegació del Govern sobre el nou pla d'emergència nuclear exterior de la demarcació de Tarragona (Penta), el qual es preveu que s'aprovi a principi de l'any vinent, i que renovaria així el del 2006.

En la trobada, a més de prendre-hi part Vidal en representació dels municipis de l'àrea d'influència de les centrals Ascó I i Ascó II, hi va assistir el seu homòleg de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Josep Castellnou, en nom dels termes que estan a menys de 10 km de Vandellòs II.

Les dues zones agrupen 18 poblacions que, entre el gener i el juny del 2011, s'han posat deures ja que revisaran els seus plans municipals, que és on es defineixen les pautes a seguir en el supòsit que tingués lloc un incident nuclear. Les localitats són Vinebre, Flix, la Torre de l'Espanyol, Riba-roja d'Ebre, la Fatarella, Garcia, el Molar, la Palma d'Ebre, Móra d'Ebre, Móra la Nova, la Figuera, Corbera d'Ebre, Ascó, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, l'Ametlla de Mar, Pratdip, Mont-roig i Tivissa.

L'actualització dels plans és necessària perquè hi ha municipis que han crescut i que han canviat la seva estructura: “S'han de redefinir els responsables de cada cos actuant. Ara no hi sol haver un únic metge de referència, sinó que ha pres força el SEM. I, en matèria policial, també hi ha hagut novetats, ja que el 2008 els Mossos van agafar les competències en seguretat ciutadana”, deia Castellnou. Va avançar, a més, que el simulacre general en què hi haurà la participació de la ciutadania serà el 2012 –l'últim es remunta al 1987–: “El 2011 només farem exercicis puntuals, com ara en escoles o hospitals, que ja ens serviran per detectar carències”.

Per a l'aprovació del nou Penta també s'han avaluat els plans dels set grups que intervindrien en cas d'una emergència: el de coordinació i assistència tècnica; el radiològic; el de seguretat ciutadana i ordre públic; el de seguretat estratègica; el sanitari; el de suport logístic i el d'intervenció. El vistiplau de cada pla de grup està previst que el doni a principi de l'any vinent el director del Penta, Joan Rangel.

Una modificació comuna a tots els plans ha estat la incorporació dels batlles d'Ascó i Vandellòs en representació de les corporacions locals; mentre que el grup de seguretat ha quedat dividit en dos: un a càrrec dels Mossos, i l'altre, de la Guàrdia Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona