Societat

Eclipsi eclipsat

Els núvols dificulten l'observació de l'eclipsi parcial de sol a molts indrets del país

Diverses agrupacions i observatoris astronòmics han retransmès el fenomen en directe

La lluna ha cobert el 53 por cent de la superfície solar en el primer eclipse solar de l'any i l'únic que es podrà observar a Catalunya. El fenomen, ha començat abans que sortís el sol i ha arribat al seu punt àlgid poc abans de les 9 del matí.

Malgrat els núvols baixos que han aparegut en alguns indrets a primera hora del matí, l'eclipsi ha estat visible a la major part del país. A Barcelona, els núvols suspesos sobre la ciutat n'han dificultat una bona visió del fenomen, segons que ha destacat Pere Closas, president de l'Agrupació Astronòmica de Barcelona (Aster), entitat que ha organitzat una observació al castell de Montjuïc.

Prop de 200 persones s'han concentrat al castell, en una terrassa orientada al mar, per on surt el sol, a l'horitzó sud-est, per observar aquest fenomen, que s'ha pogut veure a partir del les 8:19 hores d'aquest mati, quan començava a sortir el sol a la capital catalana.

Closas ha assenyalat que el millor moment per veure l'eclipsi ha estat cap a les 09.25 perquè el sol estava més alt i ha passat per damunt dels núvols fins que hi havia en aquell moment.

El president de l'Aster ha afegit que al 2015 es podrà tornar a veure des de Catalunya un eclipsi parcial de sol i que al 2026 n'hi haurà un de total, però “com serà a última hora, el sol es posara abans que s'acabi”.

Diversos observatoris i agrupacions astronòmiques han retransmès el fenomen en directe. El Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB n'ha ofert l'evolució Barcelona des de la seva web. L'Agrupació Astronòmica de Sabadell (Vallès Occidental) ha ofert, a més de la retransmissió de l'eclipsi, els horaris i la intensitat d'aquest fenomen a cada ciutat, ja que és diferent en funció de la posició geogràfica.

També ho ha retransmès el Parc Astronòmic del Montsec (Noguera), i el Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger (Noguera), situat a la serra del Montsec i considerat un dels cels més “nets” de Catalunya. Aquest, també ha obert avui les seves portes als visitants per poder gaudir de l'eclipsi parcial de sol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA
urbanisme

Inicien l’asfaltatge de la rambla Catalunya de Barcelona

Barcelona

L’anella ciclista de Mataró, pendent d’un nou full de ruta

Mataró
transports

Retards a tot Rodalies per una avaria, unes obres i més robatori de cable

barcelona
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET