Societat

Fumadors: del bar al carrer

Els propietaris dels bars de poble asseguren que els clients no fan la mateixa despesa que abans i que hi perdran diners

Es limiten a fer complir la llei, però opinen que a la gent li costarà assumir-ho

Les tertúlies de bar de poble ja no tornaran a ser mai el que eren. La llei antitabac ha fet desistir molts clients de passar l'estona entre amics i coneguts, i, per increïble que sigui de creure, sembla que han perdut part de la seva essència aquelles llargues tardes de cafè, copa i cigarret a les quals estava acostumada, sobretot, la gent gran, que ho aprofitava per jugar al dominó o a cartes. Aquest rotatiu va fer ahir una passejada per diferents bars dels municipis del Camp de Tarragona i el sentiment general era de conformitat –perquè no hi ha marxa enrere–, però de disgust alhora, i és que la majoria de propietaris opinen que el negoci se'n ressentirà, almenys fins que els clients no assumeixin que per fumar han d'anar al carrer. A Cal Flanxo, a Alforja (Baix Camp), els propietaris veuen com ara els clients hi van a fer el tallat però poca cosa més, i juguen amb desavantatge perquè com que estan situats en una primera planta no tenen la possibilitat d'habilitar cap terrassa a l'aire lliure per als fumadors: a les quatre de la tarda d'ahir no hi havia ningú, mentre que a La Parada propietari i clients fumaven fora.

Ara, quan s'entra en un bar o cafeteria, se senten barreges d'olors, des dels menjars precuinats fins a productes de neteja o la pudor del veí de taula que no s'ha dutxat, menys les del fum de tabac, van observar els propietaris d'alguns locals. Hi ha molta gent que ho agraeix, com també n'hi ha que són summament crítics amb la llei. Ahir al matí, quatre amics van trobar-se al Casal de Vila-rodona (Alt Camp) i van asseure's fora, a la terrassa, que ara estarà oberta tot l'any per satisfer les necessitats dels fumadors. El Pere Andreu era l'únic que no fumava, però juntament amb els Asensi López, pare i fill, i Jordi Valero opinaven que “la llei s'hauria hagut de fer abans”, tot i que ara els servirà per fumar menys. D'altra banda, el Josep Pié i la Maria Vallvè feien el cafè també al Casal i van explicar que no han fumat mai. Ella pateix d'asma i està contenta amb la nova llei antitabac perquè així pot anar al bar sense ofegar-se. Assegut una taula més enllà i acompanyat del Ramon Puigverd, que va reservar-se l'opinió, el Josep Vives va reflexionar que “ja fa anys que l'haurien d'haver prohibit, el tabac”. Era fumador però ho va deixar fa sis anys per prescripció mèdica, i ara pensa que “això del tabac és un vici molt absurd”, així que ja li va bé que als bars no es pugui fumar. De manera similar pensa el Joaquim Gómez, que porta el bar del Casal. Diu que no ha fumat mai i que la llei, en certa manera, li sembla “estupenda”, però quan el tema deriva cap a la caixa pensa que potser no està tan bé, ja que ha notat que els clients ja no consumeixen tant, i recorda quan fa uns anys es van haver d'invertir entre 13.000 i 14.000 euros per habilitar una àrea exclusiva per a fumadors. Gómez pensa que els clients necessiten un temps d'adaptació, com el propietari del bar del sindicat Barberà de la Conca (Conca de Barberà), Manuel Martínez, que diu obertament que “la llei està molt mal feta perquè perjudica el negoci”. De fet, els dissabtes al matí, els veïns del poble s'hi trobaven per esmorzar i ahir només hi havia un client. La prova de foc, però, l'havia de passar a la nit: hi havia jornada futbolística i temia que la gent no respongués com sempre. A Barberà de la Conca, ahir també hi havia la festa de la matança del porc, on en una sala tancada s'havien de concentrar centenars de persones.

Per contra, a la cafeteria restaurant Celler del Montsant, a Cornudella de Montsant (Priorat), ja fa anys que està prohibit, i els canvis de la nova llei no els afecten.

I no prohibeixen el tabac
Propietaris i clients tard o d'hora es pregunten per què no es pot fumar als bars i per contra sí que augmenten els punts de venda? I també per què no es prohibeix el tabac de forma generalitzada, i problema resolt?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona