Un Sant Jordi de 7 dies
Els floristes admeten que hi ha preocupació, però descarten traslladar la diada de Sant Jordi a una altra data
Alguns veurien amb bons ulls que la celebració s'ampliés una setmana
Bona part de les floristeries de les Rambles estan més preocupades pel dia a dia que per les vendes de Sant Jordi en un dissabte sant
Resignació entre els floristes de la Rambla per la celebració de Sant Jordi aquest any en plena Setmana Santa. Al pessimisme imperant en moltes parades per la disminució de les vendes de flor i planta a causa de la crisi, s'hi afegeix enguany la “mala sort del calendari” i gairebé ningú s'atreveix a preveure què passarà. “Tant pot ser que baixin les vendes com que venem més perquè com que és un dia de festa la gent pot aprofitar per venir a Barcelona i passejar-se per les Rambles”, assenyala la responsable de la Floristeria Carolina, la cinquena generació de floristes a la Rambla des del 1888. “El que tinc clar és que canviarem de públic”, assenyala aquesta florista, que considera que Sant Jordi és una festa que té el seu epicentre a les Rambles. És per aquesta raó que no se la veu amoïnada pel que pugui passar, ja que “aquí sempre hi haurà gent”. Sí que, en canvi, es mostra, com la majoria de paradistes, totalment en contra de traslladar Sant Jordi a una altra data. “Els canvis no serveixen absolutament per res, el millor Sant Jordi és un dia laborable i el pitjor, quan plou”, assenyala Carolina, que també té clar que les vendes dissabte seran més “lentes”.
Carolina, però, té la visió més optimista de la Rambla. La majoria es lamenten que el negoci ha baixat molt i algunes encara recorden que fa uns anys la venda va caure en picat quan la diada va ser en Divendres Sant. “Va ser horrorós”, diu Jordi Hernández, que pateix perquè aquest any pugui tornar a passar el mateix. “Són dates en què la gent marxa fora perquè disposen de tota una setmana de vacances”, diu. L'afluència de turistes aquestes dies tampoc és la taula de salvació per als paradistes. Carme Romero explica que “de turistes cada any n'hi ha, però no participen gaire en la compra de la rosa”. “Posen cara de sorpresa, s'ho miren i ja està”, diu. Hi ha paradistes que fins i tot creuen que el Sant Jordi no els salvarà del deteriorament de què és víctima la Rambla. “A mi ja no em preocupa la diada sinó el dia a dia de la meva parada”, es lamenta Laura. “Les festes se celebren el dia que toca, si es canviés es perdria tot l'encant de la diada”, diu Hernández, que, no obstant això, veuria bé que la celebració s'amplies a més dies.
Jaume Esteve, responsable de Mercabarna Flor, aposta, en canvi, per fer front al problema i aprofitar la coincidència de dates per celebrar Sant Jordi al llarg de tota la setmana. Esteve, però, creu que ho haurien de fer conjuntament tots els sectors implicats, tant llibreters com floristes. “Altres anys, quan la diada ha estat festiva, molts floristes han fet curt en la comanda”, diu.
Jornada complicada a Mataró
Miquel Batlle, de Flors Batlle de Premià de Mar, també és del parer que la diada serà molt dolenta. Batlle, que també produeix flor i ven a l'engròs, ja ha recomanat als seus clients que encarreguin un 50% del que van vendre l'any passat. “És una llàstima perquè, en moltes ocasions, el Sant Jordi pot salvar una temporada sencera”, diu. Jaume Vilaseca, propietari de la Floristeria Frèsia de Mataró, creu que el fet que caigui en dissabte també farà “minvar les vendes a les empreses que per Sant Jordi tenen un detall amb les seves treballadores”, explica.
Buscar aspectes positius
El president del Gremi de Floristeria de Terrassa i Comarca, Carles Clapés, assegura que les dates en què cau la diada no són favorables, però que no és la primera vegada que passa i que també té aspectes positius. Per exemple, pensa que com que hi ha més dies festius “disminuirà la competència de venda de flors en paradetes al carrer i la gent tindrà més temps i dies per passejar, mirar i comprar roses de qualitat a les floristeries”. El gremi també vol potenciar molt el servei d'enviament de flors per missatgeria, fins i tot a escala internacional, a més de la venda de roses liofilitzades (naturals, però assecades) com a alternativa a les tradicionals i que no són tan fràgils. A Sabadell, la propietària de Maria Rosa Floristes –a la via Massagué– assenyalava que no estan “espantats”, tot i que “fa dos anys” que ho tenien previst. Si cada any arribaven a treballar-hi fins a deu persones, aquest any compta que entre ella i el seu marit ja en faran prou per satisfer els encàrrecs.
Clientela fidel al Vallès
A Badalona, reducció
A Badalona també pateixen per un cert èxode durant aquestes dates. Els floristes ja ho van viure la darrera vegada que va passar, quan la caiguda de les vendes es va situar en alguns casos a prop del cinquanta per cent, tal com explica Antonio Delgado, propietari de La Floristeria, un negoci de flors i plantes del centre de Badalona. Delgado explica que es tracta d'una venda que es concentra la mateixa diada de Sant Jordi i que així com els llibres es poden comprar amb antelació per regalar-los per la diada, amb les roses no passa el mateix. Antonio Javier Zamudio, propietari de la floristeria Tasha, ja preveu que aquest Sant Jordi “serà un autèntic desastre per al nostre gremi”. Ell calcula que les vendes baixaran entre un 60 i un 70% atès que les escoles són tancades, que molta gent marxa a seguir les processons i que no és un dia laborable. Zamudio confia que aquest any, si més no, no se li repeteixi un problema que es va trobar l'any passat, quan l'Ajuntament de Badalona va autoritzar que s'instal·lés una paradeta de roses a quinze metres del seu negoci.