Societat

Alguaire obre el Pirineu al món

Un any després de la inauguració, ja s'han tancat acords amb operadors turístics internacionals per portar-hi esquiadors

Els mercats emissors prioritaris són el britànic, l'alemany, el rus, l'espanyol i l'israelià

Catalans, madrilenys, bascos i francesos han estat pràcticament els únics turistes del Pirineu, concentrats en la temporada d'esquí. Avui fa un any de la inauguració de l'aeroport de Lleida-Alguaire i amplia els horitzons del sector turístic, tant pel que fa a la llargada de les temporades com a la diversificació dels productes turístics i dels mercats emissors. Obrir-se pas i consolidar-se com a destinació turística europea és el principal objectiu dels agents econòmics del Pirineu i la plana de Lleida. La regió s'homologarà així a la resta de marques turístiques catalanes quant a internacionalització. Si bé el balanç de passatgers ha complert les previsions inicials –55.000 viatgers dels 50.000 que es va fixar el govern–, els acords ja signats amb operadors turístics estatals i internacionals omplen d'optimisme institucions i empreses i fan pensar que, el 2011, serà el de l'enlairament del Pirineu com a referència europea del turisme de neu.

A partir del 23 de gener, s'estrenaran els vols regulars de l'aerolínia Pyrenair, que espera atraure entre 5.000 i 7.000 turistes des de Madrid i Vigo fins a les pistes lleidatanes, i també andorranes i aragoneses. Baqueira Beret ja ha tancat paquets per estades de cap de setmana amb Pyrenair. Roberto Buil, director comercial de l'estació, assegura: “Encara és massa aviat perquè l'impacte de l'aeroport es noti en el volum de turistes i continuarem cuidant del turisme francès, però estem il·lusionats amb les possibilitats d'obrir-nos cap a altres mercats que ens aporta l'aeroport”.

Els vols des de Mallorca afegeixen encara més possibilitats a la diversificació en l'emissió de turisme d'esquí i, des del sector, es considera els balears un mercat prioritari que cal desenvolupar. Però sens dubte la novetat és l'obertura a tres dels mercats més importants del continent: Gran Bretanya, Alemanya i Rússia. Un dels majoristes britànics de turisme de neu més importants, Neilson Active Holidays, ha anunciat que la temporada vinent farà 68 vols i portarà uns 40.000 viatgers a esquiar al Pirineu; ha canviat la base francesa de Tolosa per l'aeroport lleidatà. Es calcula que causaran un impacte que deixarà uns 25 milions al territori. A més, la decisió de Neilson ha esperonat l'interès d'altres dos majoristes britànics i també d'irlandesos, segons fonts de la Diputació de Lleida. El president d'aquesta institució, Jaume Gilabert, ha assegurat: “Som molt optimistes i tant les xifres del primer any com l'interès dels operadors demostra que l'aeroport consolida el Pirineu com un referent europeu en turisme de neu”.

Ara bé, perquè russos i britànics hi arribin, el Ministeri de Foment ha de complir el compromís de permetre a l'aeroport fer connexions fora de l'espai Schengen de lliure circulació de viatgers. Gilabert es mostra convençut que Foment hi donarà el vistiplau a inicis d'aquest febrer. També ho esperen amb candeletes des de la Federació d'Hostaleria de Lleida. “Estem encantats amb l'aeroport. Els volums actuals són reduïts, però en sis o set anys serà una gran oportunitat”, assegura el seu president, José A. Serrano. En contacte directe amb els viatgers, els hotelers afirmen: “La sensació com a usuaris de l'aeroport és bona, perquè és una instal·lació petita i, per tant, ràpida i fàcil”. El sector turístic ja s'ha marcat prioritats quant a nous mercats. “Al turista britànic, alemany i dels Països Baixos li agrada la natura i les muntanyes, i el Pirineu està preparat per respondre a les seves expectatives”. Les promocions a fires i tallers especialitzats de Rússiai Europa de l'Est ja han començat, igual que a Israel. L'afluència d'aquests turistes ha experimentat un creixement constant en els darrers anys. Està interessat tant pels elements culturals de la plana com en les excursions a la muntanya durant l'estiu, sobretot al parc natural d'Aigüestortes.

Mercaderies, també

Però empresaris i institucions pensen treure tot el suc a l'aeroport. Els productes hortícoles, un dels puntals de l'economia lleidatana, segurament no podran aprofitar-se'n. “El transport aeri n'encareix massa el preu, excepte potser per algunes collites primerenques, però és difícil”, reconeix Joan Simó, president de la Cambra de Comerç de Lleida. “Cal trobar una especialització com ha fet l'aeroport de Vitòria amb el peix. Se n'ha de fer un estudi”.

En aquest sentit, Jaume Gilabert afirma: “Lleida té possibilitats per esdevenir una base logística nacional”. Contra “les dificultats del Prat, aquí hi ha espai per especialitzar-nos en paqueteria”.

LA FRASE

L'interès dels operadors demostra que ens consolida com un destí europeu de neu
Jaume Gilabert
president de la diputació de lleida

LA FRASE

La sensació dels turistes és bona, perquè és un aeroport fàcil i ràpid
José A. Serrano
PRES. DE LA FEDERACIÓ D'HOSTaLERIA DE LLEIDA
9
destinacions
han estat ofertes des de Lleida en la primera temporada de funcionament.
40.000
esquiadors britànics
vindran la temporada vinent pel majorista de viatges Nielson Active
55.000
viatgers
ha registrat l'aeroport d'Alguaire en vols comercials en el primer any de vida.
25
milions
és l'impacte que deixaran en el territori els turistes portats per l'operador britànic.

El turisme ornitològic, l'oportunitat per a la plana

De les 8.600 espècies d'aus que hi ha al món, unes 400 es poden observar a Catalunya. D'aquestes, el 90% són presents al Montsec, a l'estany d'Ivars d'Urgell-Vila-sana, a l'aiguabarreig del Segre i el Cinca, als embassaments d'Utxesa i Terradets, i a la zona estepària lleidatana. La regió permet veure espècies d'ocells que els afeccionats europeus consideren interessants. Algunes, com el trencalòs sols es poden veure al Montsec. El turisme ornitològic no és una promesa, sinó un fet. A la Gran Bretanya hi ha un milió i mig d'observadors d'ocells. La Diputació de Lleida ja compta amb un producte turístic específic, amb dues rutes i una oficina específica. El mes passat, Tremp va acollir el Congrés Estatal d'Ornitologia. La diputació ha promocionat aquesta oferta natural a la major fira internacional del sector. “Un terç de les cases rurals són a Lleida, i estan guanyant visitants. Confiem en què l'aeroport donarà un impuls al turisme vinculat a la natura i l'ornitològic”, afirma el president de l'ens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.