Societat

El Comebe fa visites guiades per mantenir els centres oberts

Només dos dels cinc centres d'interpretació de la Batalla de l'Ebre obren de forma regular

El de la Fatarella, inaugurat el març del 2010, va tancar al desembre

Els últims anys el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe) ha fet un esforç econòmic molt important per posar en marxa en diferents municipis de la Terra Alta centres d'interpretació de temàtica diversa sobre la batalla més cruenta de la Guerra Civil espanyola. El 2005 es va inaugurar el de Les Veus al Front, al Pinell de Brai; l'estiu del 2008, el de 115 Dies, de Corbera d'Ebre, el més important de tots, en el qual es van invertir prop d'un milió d'euros; el 2009 es va obrir Soldats a la Trinxera, de Vilalba dels Arcs, que va costar 180.960 euros, i Hospitals de Sang, a Batea, que va representar una inversió de 265.000 euros; l'últim va ser el d'Internacionals a l'Ebre, de la Fatarella, en el qual es van invertir prop de 300.000 euros. Es va inaugurar el març del 2010 i al desembre va tancar portes, quan va acabar el pla d'ocupació, demanat per l'Ajuntament, per pagar la persona que es feia càrrec d'obrir l'espai.

Així, actualment, d'aquests cinc centres, només dos estan oberts de forma regular: el de Corbera, on hi ha la seu administrativa del Comebe, i el de Pinell de Brai, que obre de dijous a diumenge. Per reconduir la situació, el Consorci ha ideat una sèrie de rutes guiades de cap de setmana amb l'objectiu d'“optimitzar” recursos i poder mantenir oberts aquests espais. El nou programa inclou un pla de rutes preestablertes que s'ofereixen cada dissabte i cada diumenge i que duren aproximadament dues hores. El punt de trobada és el centre de recepció i atenció al visitant de Corbera, a un quart de dotze del migdia. Així, per exemple, el cap de setmana vinent es proposa una visita al centre de la Fatarella i al campament republicà (dissabte), i al de Batea i Fort de Milet (diumenge).

“De novembre a abril la dinàmica és diferent. Hi ha més grups organitzats i menys passavolants. El que fem és adaptar-nos”, argumenta Xavier Royes, coordinador tècnic del Comebe, que assenyala que d'abril a setembre els centres d'interpretació de la Batalla de l'Ebre tornaran a tindre un horari regular. La idea és tramitar plans d'ocupació per als períodes turístics i també establir mecanismes de rotació per alternar setmanalment l'obertura dels espais.

LA DATA

2005
Es va inaugurar
el primer centre d'interpretació de la Batalla de l'Ebre: Les Veus al Front, del Pinell de Brai


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART