Societat

MEDI AMBIENT

Preocupació per l'impacte del canal en un espai protegit

Regsega assegura que es faran treballs posteriors de restauració del paisatge d'Els Bessons

La construcció del canal Segarra-Garrigues és una obra històricament esperada. Ara bé, tres entitats garriguenques -l'Ateneu Popular, el Centre Excursionista i l'Associació en Defensa del Patrimoni Natural “La Banqueta”- han mostrat la seva preocupació davant l'evolució dels treballs a l'espai protegit Els Bessons.

Es tracta d'una zona declarada Espai d'Interès Natural el 1992 pel seu interès paisatgístic i està inclosa en la Xarxa Natura 2000 i és Zona d'Especial Protecció per a les Aus. Eduard Porta, de La Banqueta, explica: “És una talaia i un mosaic agroforestal. Per això, concentra gran diversitat de rapinyaires que hi van a caçar”. S'hi han observat ducs, xoriguers, aligots i esparvers, aguiles daurades, marsenques i cua-barrades. Aquesta darrera està molt amenaçada i com tots els rapinyaires, protegida. Els Bessons són un paratge força intacte, però la construcció d'una bassa de 130.000 metres cúbics i les rasses i camins que s'hi han obert preocupen les tres associacions, que van presentar fa un any al·legacions a l'estudi d'impacte ambiental del regadiu Segarra-Garrigues. La conselleria de Medi Ambient “no ens va respondre”, afirma Porta. Els ambientalistes consideren la destrossa “inevitable”, però volen que se'n faci una restauració ambiental “el màxim d'escrupolosa, no sols als Bessons sinó també a l'àrea perifèrica afectada”.

Regsega ha puntualitzat que el projecte ja es va modificar perquè la bassa quedés fora de l'espai protegit. “Sols queda afectat per una rassa de 300 metres d'una longitud total de 4,1 km”. També han puntualitzat que els treballs compten amb una direcció ambiental específica i que posteriorment es reposaran les cobertes vegetals. “Estem oberts al diàleg amb les entitats, amb qui ens reunirem per explicar-los-ho”.

LA FRASE

Serem molt exigents i demanarem garanties perquè s'hi apliquin mesures ambientals
Eduard Porta
PORTAVEU DE LA BANQUETA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona