Reportatge

Farinetes territorials

La Fira del Farro de la Vall de Bianya és l'excusa perfecta per descobrir aquest producte local i una zona rural amb gran valor paisatgístic i arquitectònic

Una església del segle XII, un arbre monumental, cases pairals impressionants i un paisatge rural immillorable. Tot això i més es podrà descobrir en la ruta que proposem avui, una caminada familiar de menys de dues hores que si es fa aquest cap de setmana pot acabar amb una visita a la Fira del Farro de la Vall de Bianya.

El recorregut comença i acaba a la plaça Joaquim Burch de l'Hostalnou de Bianya. Cal agafar el primer trencall a la dreta i seguir per la carretera local que va cap a Santa Margarida de Bianya. Gaudirem de camps de cultiu i de diferents paratges rurals fins a passar pel costat de l'església, que va quedar força malmesa pels terratrèmols del segle XV però que encara conserva bona part de la seva arquitectura original, del segle XII. Des d'aquí continuarem per la pista no asfaltada que baixa fins a travessar la riera de Santa Margarida i passa pel costat de la Torre de Sant Pere. Abans, però, es pot admirar un arbre catalogat pel Departament de Medi Ambient com a arbre monumental, de l'espècie Quercus robur. També hi ha una font on es pot parar a esmorzar o descansar i agafar forces. La Torre de Sant Pere Despuig va ser construïda al segle XV per Guillem Corona, que pertanyia a una família de la noblesa local. Va esdevenir després propietat de diferents famílies olotines fins a passar als coneguts Vayreda –es diu que Joaquim Vayreda es va inspirar en la serenitat de la rodalia per a les seves creacions artístiques–. Actualment hi fan turisme rural. Tornarem al nucli de l'Hostalnou per la carretera de Sant Pere Despuig, rodejada de camps de blat de moro.

Un cop a la plaça Joaquim Burch es pot arribar caminant a la Fira del Farro per la carretera de Santa Margarida –hi ha un quart d'hora a peu aproximadament– o bé deixar el cotxe a l'aparcament senyalitzat. La mostra es fa al molí fariner del Colomer, on diumenge al matí es farà una demostració de com es feia la mòlta del blat de moro per aconseguir el farro. A més, es podrà entrar a la masia travessant la sala principal per poder sortir a la galeria i disfrutar, així, de les vistes de la fira des d'una situació privilegiada. Enguany es podrà comprar farro amb denominació territorial i també hi haurà altres productes elaborats amb aquesta farina, com ara embotits, pa i cervesa. La principal novetat d'aquesta edició és la implicació de sis restaurants de la vall que participen en els tastets de farro i que oferiran plats elaborats amb aquest producte a les seves cartes i els promocionaran amb recepta inclosa als punts de llibre que es podran comprar a la fira o en aquests establiments. També hi haurà una cinquantena de parades artesanes i moltes activitats complementàries.

PER ARRIBAR-HI

S'arribarà a l'Hostalnou de Bianya per la carretera C-26.

DADES DE LA FIRA

Dies. 5 i 6 de febrer (fira diumenge fins a les 14.00 h).
Lloc. Molí del Colomer de l'Hostalnou de Bianya (hi ha aparcament senyalitzat).
Activitats. Actuacions de timbalers, tastets de farro, sopar popular, animadors, demostracions d'arquers i de bike trial, concerts...
Més informació. Ajuntament la Vall de Bianya. Tel.: 972 290 933. www.valldebianya.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona