Societat

Sant Vicenç de Montalt

Un gegant sense barreres

Un invident és un dels portadors dels gegants de Sant Vicenç de Montalt

La colla gegantera l'ha acollit com un més i gràcies a la seva dona, que el guia, pot gaudir de les cercaviles fent de geganter

Jurado té una ceguesa del 98%però això no li impedeix portar el gegant com un més

La superació de l'ésser humà és enorme i no té límits. Un exemple clar és el de Pedro Jurado, que a còpia de ganes i il·lusió ha aconseguit una cosa que per a molts semblaria impossible: convertir-se en portador d'un gegant malgrat que és invident.

Jurado, que fa seixanta anys que viu a Catalunya, confessa que és un apassionat de la cultura catalana. “Els castells, les sardanes i els gegants en són les joies”, diu. Precisament, aquesta passió pel món geganter el va animar, al final del 2008, a presentar-se voluntari per portar un dels tres gegants de Sant Vicenç de Montalt, al Maresme. “Quan m'ho va proposar vaig quedar perplex, però vaig pensar que serio bo provar-ho”, reconeix el cap de la colla gegantera, Joan Vilà, que assegura que “el primer cop que es va posar sota el gegant i el va aixecar semblava que ho hagués fet tota la vida”. A partir d'aquí, Jurado es va convertir en un més de la colla. “Hi està involucrat al cent per cent; fa de tot”, relata el cap dels geganters.

Jurado, que té una ceguesa del 98%, considera que “les barreres se les posa un mateix”.“Quan em poso a sota el gegant i l'aixeco, sento una cosa molt especial” subratlla, i assegura que aquesta activitat “dóna satisfacció i suposa un alliberament”. A l'hora de posar-se el gegant a les espatlles, el geganter té com a principal guia la seva dona, l'Áurea. “Ella és els meus ulls i, juntament amb els companys geganters, em guia cap allà on haig de portar el gegant o cap a on l'he de fer ballar”, diu. Jurado anima qualsevol persona amb disminució a superar les adversitats: “La gent amb alguna disminució ha de perdre la por a voler fer coses, perquè realment, si un vol, se'n poden fer moltes”, assegura.

En aquest sentit, el cap de colla explica que, “tot i que la gent se sorprèn, hauria de ser habitual que una persona amb alguna disminució tingui l'oportunitat de portar un gegant”. Bona prova d'això va ser que durant la visita que 35 persones cegues van fer a Sant Vicenç de Montalt el cap de setmana passat amb motiu de la festa major, se'ls va permetre agafar els gegants.

En aquesta línia, Jurado destaca que “a Sant Vicenç han estat pioners en aquest tema i, en general, a integrar a la vida social i pública les persones amb algun tipus de disminució”. El geganter, a més, comenta que des de l'ONCE, a la qual està vinculat, s'està estudiant la possibilitat de crear un “gegant de la discapacitat”, precisament per ajudar a integrar aquests dos mons.

De moment, Pedro Jurado és portador del gegant dedicat a l'alpinista Toni Sors, que amb 28 quilos és el més petit dels tres que conformen la colla de Sant Vicenç de Montalt. No obstant això, ell ja es marca nous reptes, i el següent no és altre que el de portar la Margaridassa, la geganta del poble, que pesa 38 quilos. “Ho faré”, pronostica Jurado, amb la il·lusió i el convenciment que assolirà aquesta fita perquè creu en ell mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.