Societat

La contra

La unió de dos castells germans

Engeguen un projecte transfronterer per agermanar les fortaleses de Quermançó, a Vilajuïga, i Querroig, entre Portbou, Banyuls i Cervera, i promoure-les turísticament

Els cas­tells de Quer­mançó i de Quer­roig són dues for­ta­le­ses “encara massa des­co­ne­gu­des a banda i banda de la fron­tera, i neces­si­ten actu­a­ci­ons de comu­ni­cació trans­fron­te­rera adreçada als ciu­ta­dans i als turis­tes”. Així des­cri­uen l'Asso­ci­ació dels Amics de Quer­mançó i Sal­vem Quer­roig l'objec­tiu d'ager­ma­nar aquests dos cas­tells cata­lans per pro­moure'ls turísti­ca­ment i cul­tu­ral­ment, una ini­ci­a­tiva que les enti­tats aca­ben d'enge­gar, com s'explica en el nou bloc que han obert amb aquest motiu. L'objec­tiu d'aquesta empresa, segons ha expli­cat el pre­si­dent dels Amics de Quer­mançó, Jaume Simó, és donar rellevància a unes edi­fi­ca­ci­ons que encara estan ocul­tes per al públic en gene­ral i acon­se­guir dina­mit­zar-les de manera que turísti­ca­ment siguin un atrac­tiu per al ter­ri­tori. També es vol acon­se­guir orga­nit­zar-hi acci­ons cul­tu­rals comu­nes.

Les dues for­ta­le­ses tenen mol­tes coses en comú, expli­quen els pro­mo­tors de l'ager­ma­na­ment, i “merei­xen ésser sal­va­guar­da­des i valo­rit­za­des”. Per això es volen donar a conèixer les lle­gen­des que hi ha al seu vol­tant, les sar­da­nes de Jaume Bona­terra i el medi natu­ral que els envolta. El cas­tell de Quer­roig, situat entre els ter­mes de Port­bou, Cer­vera de la Marenda i Banyuls, data del segle XIV o XV, men­tre que el de Quer­mançó, a Vilajuïga, és del segle X. No només tenen en comú que van ser del com­tat d'Empúries, sinó també que eti­mològica­ment tots dos comen­cen amb el nom quer (que vol dir roca), “cosa que encara els apro­xima més”, diu Jaume Simó. Els dos estan situ­ats sobre un turó i “són veri­ta­bles mira­dors sobre la pla­nura de l'Empordà i el lito­ral català”, i a més “sim­bo­lit­zen la uni­tat històrica de Cata­lu­nya a través la per­ti­nença comuna al com­tat d'Empúries, i també l'ober­tura sobre la Unió Euro­pea i els inter­can­vis inter­na­ci­o­nals”.

El pre­si­dent de l'Asso­ci­ació dels Amics de Quer­mançó, Jaume Simó, explica que la idea va ser una casu­a­li­tat. “Una jor­nada de por­tes ober­tes de Quer­mançó va venir un res­pon­sa­ble de Sal­vem Quer­roig, jo era allà i se'ns va acu­dir”, explica. Després d'això, les dues enti­tats es van tro­bar el cap de set­mana pas­sat al cas­tell de Quer­mançó, a Vilajuïga, per posar fil a l'agu­lla en el pro­jecte. Les dues asso­ci­a­ci­ons bus­quen ara la impli­cació de les admi­nis­tra­ci­ons de la zona –ajun­ta­ments, Dipu­tació, Con­sell Comar­cal, la Man­co­mu­ni­tat Albera-Costa Ver­me­lla...– per poder pre­sen­tar l'ager­ma­na­ment el 8 de maig. En aquest acte ofi­cial de pre­sen­tació de l'ager­ma­na­ment dels dos cas­tells es farà una festa amb cas­tells, dinar popu­lar i sar­da­nes. També inclourà l'actu­ació del gui­tar­rista Pedro Soler, fill de Banyuls. L'orga­nit­zació, tot i que és cons­ci­ent dels pro­ble­mes econòmics de l'admi­nis­tració, reclama ajuda logística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.