TARRAGONA (Tarragonès)

Tàrraco Viva. XI Festival Romà de Tarragona

Crisi, l'etern retorn?

Diuen els economistes que les crisis són cícliques. La darrera acostuma a ser qualificada com la pitjor que es recorda i, en tot cas, diferent de les anteriors. Però posats a imaginar, podríem pensar que de crisi només n'hi ha una, que juga a l'etern retorn...

És una mica el que farà el Festival Romà de Tarragona, Tàrraco Viva, que ha organitzat una activitat especial per demostrar com funcionava, i les conseqüències econòmiques, socials i polítiques d'un organisme estatal de l'antiga Roma: la Praefectura de l'Annona.

Aquest organisme el va fundar l'emperador August, al segle I aC, en resposta a la profunda crisi financera i econòmica que amenaçava Roma. L'Annona depenia directament de l'emperador i dels fiscus augusti (la hisenda imperial) i durant 300 anys s'encarregaria de proveir Roma dels productes alimentaris bàsics: pa, oli i vi. Finalment, aquest organisme va acabar essent una mena de ministeri d'economia, tal com el coneixem avui en dia, i la funció de regular els fluxos d'aliments també l'apropa a la concepció moderna de l'Estat del benestar.

L'Associació Projecte Phoenix recrearà l'Annona Frumentaria i com a complement es proposen tres conferències, a càrrec de José Remescal, Óscar González i Oriol Olesti.

Divulgació

Recordar la crisi que va viure Roma fa 2000 anys (i les solucions que es van aplicar, similars a les que impulsen els estats actuals) és una de les novetats d'enguany i un fantàstic exemple per explicar l'objectiu de Tàrraco Viva: la divulgació històrica. La majoria de les 42 activitats de recreació que s'han programat inclouen comentaris i explicacions sobre el tema que es tracta. I el festival té cura de renovar aquestes recreacions: en aquesta edició, pràcticament la meitat seran d'estrena i més del 50% són produïdes pels grups de Tarragona, amb implicació directa de més de 400 persones de la ciutat. De fet, dos dels grups de recreació històrica compleixen aniversari rodó: Projecte Phoenix (10 anys) i Ars Dimicandi (15 anys) que presenta Amphiteatrum, una demostració sobre com era la darrera nit dels gladiadors abans del dia dels combats. Durant el festival també es farà especial atenció a l'Any Internacional de l'Astronomia.

En total, durant els catorze dies de Tàrraco Viva es desenvoluparan 258 actes.

M.J.RAMOS

Del 18 al 31 de maig. Horaris, entrades, invitacions i reserves al web:


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.