Societat

“Hem passat del somni a la realitat”, afirma Alduy sobre les relacions transfrontereres

En la trobada anual amb la premsa nord-catalana, el president de la mancomunitat de municipis Perpinyà-Mediterrània i exbatlle de Perpinyà, Jean-Paul Alduy, es mostra entusiasta amb el TAV i els projectes comuns amb les comarques gironines

Jean-Paul Alduy, president de la Mancomunitat de Municipis de Perpinyà- Mediterrània, senador i exbatlle de Perpinyà, s'ha mostrat entusiasta amb les “realitzacions i les comunicacions transfrontereres” durant la trobada anual amb la premsa a Perpinyà. ”Ara és l'hora d'esborrar la frontera” i que a Girona “se sàpiga el que fem, i el que passa a Perpinyà”, ha afirmat. Per això “l'Agglo” o mancomunitat de municipis “ha obert la seva delegació a Girona, a la plaça Josep Pla”. Alduy també considera que hi ha un gran dèficit d'informació i coneixença, a la Catalunya del Nord, de la “realitat i el dinamisme” de les comarques gironines i ha recriminat a la premsa francesa de no interessar-se prou “per la realitat de Catalunya Sud”. Segons Alduy, Girona “té una notorietat internacional en matèria cultural” i Perpinyà ha d'arribar a tenir també una “llegibilitat cultural nova” amb les infraestructures del Teatre de l'Arxipèlag i la “programació conjunta amb l'estructura teatral gironina”. En matèria de relacions transfrontereres i de comunicacions amb el TAV, Alduy ha acabat afirmant que “ja hem sortit del somni i estem en la realitat”.

Per la seva banda, François Calvet, diputat batlle del Soler i vicepresident de la mancomunitat, ha afegit que “l'objectiu és arribar a constituir un pol metropolità transfronterer, com ja es fa a l'Europa del nord”, amb Figueres i Girona. “Tots sols ningú ens veu, a escala europea”, ha afirmat Calvet. “Si ens ajuntem amb les comarques gironines serem una zona de 800.000 habitants”. Com a exemple de realitzacions concretes fruit de l'ambició transfronterera, Calvet ha citat el Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà, l'escorxador de la Cerdanya i el futur hospital transfronterer de Puigcerdà.

Mancomunitat de 36 municipis

Amb la fusió de la Mancomunitat de Municipis de la zona de Ribesaltes i la Mancomunitat Perpinyà-Mediterrània ja són 36 els municipis que formen part de la mateixa mancomunitat o, segons el nom oficial en francès de la Communauté d'Agglomération Perpignan-Méditérranée.

Això representa gairebé 300.000 habitants per a un territori de més de 600 quilòmetres quadrats. Hi ha mil hectàrees de “zones d'activitat” urbanitzades i unes 18.000 empreses. El 60% dels llocs de treball a la Catalunya del Nord es troben dins aquesta mancomunitat de municipis que comprèn gairebé tota la plana del Rosselló. Actualment l'Agglo de Perpinyà se situa en el lloc número 14 de les communautés d'agglomération d'arreu de l'Estat francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto