Societat

La fiscalia denuncia al jutjat la greu fuita a Ascó del 2007

El ministeri fiscal considera que l'episodi de contaminació es va generar a “conseqüència d'inacceptables negligències”

Acusa l'exdirector de la central nuclear i tres responsables més

La fiscalia ha presentat una denúncia al jutjat de Gandesa contra l'exdirector d'Ascó I, Rafael Gasco, i tres responsables més de la instal·lació als quals acusa de ser responsables de les “inacceptables negligències” que es van produir en motiu d'un incident a la central nuclear el novembre del 2007. En el transcurs d'una operació de recàrrega de combustible hi va haver un abocament de material contaminat al sistema de ventilació de la central que va precipitar una emissió de partícules a l'exterior del recinte.

En el seu escrit d'acusació la fiscalia considera que s'han comès fins a quatre delictes; contra la seguretat col·lectiva per emissió de radiacions ionitzants, contra el medi ambient, contra el dret dels treballadors i un delicte de falsedat documental. El jutjat que ara s'haurà de pronunciar sobre si accepta o no la denúncia i obre una investigació és el mateix que té oberta la causa de l'incendi d'Horta de Sant Joan.

La via penal que ara obre la fiscalia arriba dos anys després que el govern estatal tanqués l'expedient administratiu que va acabar amb la imposició d'una sanció de 15,4 milions d'euros el maig del 2009. La direcció de la central va presentar un recurs que encara té pendent de resoldre la sala del contenciós administratiu de l'Audiencia Nacional.

El ministeri públic va iniciar la investigació d'ofici i va ordenar un conjunt de diligències al servei de medi ambient de la Guàrdia Civil, el Seprona. Mentre ha durat la investigació s'han interrogat diversos testimonis i s'han encarregat peritatges a diversos experts.

Tota la documentació ha servit per fonamentar el convenciment que la fuita de partícules va ser conseqüència de l'encadenament de negligències i imprudències, primer, i d'accions d'omissió després amb la intenció de minimitzar els efectes de l'incident nuclear. En aquest sentit, se subratlla com a origen de la fuita el fet que els responsables de la central van manipular els sensors que detecten nivells d'emissió de partícules contaminants. Aquesta circumstància va impedir l'entrada en funcionament del sistema de ventilació que, si s'hagués activat, hauria evitat l'episodi de contaminació.

La crítica als responsables de la central és evident en molts passatges de l'escrit de la fiscalia. Se'ls retreu el fet que no es van tenir en compte els diversos indicis “molt reveladors” de la fuita.

També se censura que no es comuniqués el cas al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), i que tampoc es cancel·lessin les visites d'escoles a la central. Un dels centres que es van veure afectats va ser els Maristes de Girona. La direcció va ordenar el control radiològic dels alumnes i en cap cas se'ls van detectar índexs de contaminació.

Un dels fets inquietants que apunta la fiscalia és el descontrol que hi va haver durant els quatre mesos posteriors a la fuita nuclear sense que ningú alertés al CSN. És per això que afirma que mai se sabrà l'abast real de la contaminació.

60
quilòmetres
és la distància entre la central i una magatzem de ferralla on van aparèixer partícules contaminades.

Dues anomalies en quatre dies i un avís del CSN

La central nuclear d'Ascó no ha començat el 2011 amb bon peu, l'any en què el CSN ha de prorrogar-li la llicència d'explotació per 10 anys més. Entre el 21 i el 25 de gener, l'operador de la planta va notificar dos incidents que el CSN va qualificar de nivell 1 en l'escala internacional (de 0 a 7), un graó de risc per sobre de la gran majoria de successos notificables (de nivell 0, “sense significació per a la seguretat”). En concret, va catalogar d'“anomalia” una maniobra incorrecta en el trasllat d'una comporta per damunt de la piscina on es guarda el combustible gastat, i el col·lapse d'un sistema d'emergència de refrigeració per aigua, encara que no fos el principal sinó una redundància, per culpa del fred. El CSN va tractar el cas en un ple especial el dia 26 i va preveure dues inspeccions específiques: la central s'exposa a una sanció si es demostra que, sobretot en el primer cas, hi va haver negligència. El CSN creu que la central està més implicada en la seguretat des de la fuita del 2007, però admet un excés de notificacions que els ecologistes aprofiten per demanar el tancament de la planta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una trentena d’activitats en la festa major d’estiu

GIRONA

La Festa Major 2024 arriba plena de novetats

QUART
societat

Absolen d’un delicte d’odi un home que va amenaçar un altre amb fer-lo heterosexual “a hòsties”

Barcelona
girona

La Plataforma pel Decreixement detecta 78 pisos turístics ‘il·legals’ a Girona

girona
societat

El 48% dels catalans creu que hi ha massa immigrats

barcelona
societat

Endesa vol destinar 115 milions a la xarxa de distribució del territori gironí

girona
Societat

Els antics ocellaires de la Rambla de Barcelona traslladen el conflicte a Europa

Barcelona
medi ambient

Un estudi mostra que les ciutats compactes tenen menys petjada de carboni, però pitjor aire i majors taxes de mortalitat

Barcelona
SALUT

Els equips mòbils de salut mental de l’IAS han atès més de 2.000 persones

girona