Societat

L'escola mallorquina defensa la unitat de la llengua

El sindicat de l'Ensenyamemt, l'STEI-i, demana als grups parlamentaris que no facin de la llengua un motiu d'enfrontament electoral

Exigeixen al PP una declaració explícita de la unió lingüística

Jocs en català, lec­tura de poe­mes en català i acti­vi­tats diver­ses que giren entorn aquesta llen­gua. Aques­tes són, jun­ta­ment amb la lec­tura d'un mani­fest a favor de la uni­tat de la llen­gua cata­lana, les acti­vi­tats que han cele­brat algu­nes esco­les de Mallorca durant aquest dijous al matí. Es tracta d'una manera de mos­trar el rebuig cap a les decla­ra­ci­ons que feu fa uns mesos el pre­si­dent del PP balear, i can­di­dat a pre­si­dir el govern de les Illes, José Ramon Bauzá, sobre la seva intenció de dero­gar la Llei de Nor­ma­lit­zació Lingüística, i que després rec­ti­ficà i digué que volia refor­mar el Decret de Mínims. En con­junt una cin­quan­tena de cen­tres i enti­tats s'han afe­git al mani­fest.

El mani­fest, una ini­ci­a­tiva de l'ins­ti­tut Pau Cases­no­ves de la loca­li­tat mallor­quina d'Inca, diu que els qui “neguen la uni­tat de la llen­gua cata­lana” ho fan amb “argu­ments tan pere­grins com el que aquí diem tassó i no got''. Con­ti­nua dient que dei­xant de banda el fet que aques­tes decla­ra­ci­ons demos­tren “una gran ignorància” de qui les ha rea­lit­za­des, “tant pel que fa al con­cepte de la llen­gua com de dia­lecte”, des d'un cen­tre esco­lar “no es poden obviar”. Amb aques­tes afir­ma­ci­ons, resa el mani­fest, s'ataca “la rea­li­tat lingüística de la llen­gua cata­lana” perquè usa el tema de la llen­gua amb inten­ci­ons “clara­ment elec­to­ra­lis­tes” i perquè pretén “reduir la presència del català de l'únic àmbit en què aquest ha asso­lit una quasi plena nor­ma­lit­zació”.

El mani­fest explica que l'objec­tiu d'aquesta acti­tud és “afe­blir la presència futura del català en la soci­e­tat” ja que l'ense­nya­ment en català sem­bla l'única pos­si­bi­li­tat que totes les per­so­nes que pas­sen per les aules esde­vin­guin “bilingües” i puguin optar en el futur per la llen­gua “que vul­guin”. Diu també que aques­tes decla­ra­ci­ons tiren al terra la feina de mes­tres i pro­fes­sors tant per ense­nyar els alum­nes a esde­ve­nir “com­pe­tents en la comu­ni­cació” en la llen­gua pròpia de les Bale­ars, com també per col·labo­rar en la par­ti­ci­pació i inte­gració en la soci­e­tat de totes les per­so­nes que hi viuen com a ciu­ta­dans de ple dret.

Per aquests motius, dema­nen al PP que rec­ti­fi­qui i faci una decla­ració explícita de “la uni­tat de la llen­gua cata­lana” i que expressi que no can­viarà una nor­ma­tiva que només pretén asso­lir “el fet que tots els mem­bres de la soci­e­tat esde­vin­guin bilingües” i que els ciu­ta­dans puguin fer ús de la seva lli­ber­tat lingüística indi­vi­dual. El mani­fest acaba dient que rebut­gen i rebut­ja­ran “qual­se­vol tipus d'ingerència” que no tin­gui com a prin­ci­pal objec­tiu l'asso­li­ment real “d'un sis­tema edu­ca­tiu de qua­li­tat, públic i en català”.

El pre­si­dent de l'OCB, Jaume Mateu, diu que li sem­bla “ridícul” haver-se de posi­ci­o­nar en aques­tes qüesti­ons i en aques­tes alçades, ja que la legis­lació del català ha fun­ci­o­nat fins ara. Mateu con­si­dera que totes regres­si­ons són “dolen­tes” i tot el que es faci a favor serà “ben­vin­gut”.

Carta a Bauzá

El secre­tari gene­ral de l'STEI-i, Biel Cal­den­teny, ha lliu­rat aquest dijous un escrit a cada un dels grups polítics amb repre­sen­tació par­la­mentària en què se'ls demana que no facin de la qüestió lingüística un “motiu de con­fron­tació elec­to­ral” i no tren­quin el con­sens que fins ara ha permès la con­vivència i la cohesió social a la soci­e­tat. Després, Cal­den­teny també ha anat fins a la seu del PP a Palma per entre­gar una carta al seu pre­si­dent, José Ramon Bauzá. En aquest docu­ment també es fa esment de la neces­si­tat de dur enda­vant el des­ple­ga­ment inte­gral de la Llei de Nor­ma­lit­zació Lingüística i en l'apro­fun­di­ment en la legis­lació que garan­teixi que el con­junt de ciu­ta­dans de les Bale­ars puguin asso­lir “un domini sufi­ci­ent de les dues llengües ofi­ci­als”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.