Societat

Les multes a la zona 80 van baixar a la meitat el 2010

Trànsit va imposar l'any passat 81.439 sancions contra les 158.043 incoades el 2008, quan es va implantar la mesura

La majoria de conductors només respecten el límit quan passen per sota el radar

Els radars instal·lats als accessos de la ciutat de Barcelona limitats a 80 km/h van caçar l'any passat la meitat d'infractors que el 2008, el primer any que es va implantar la mesura. De 158.043 sancions incoades el 2008 pel Servei Català de Trànsit s'ha passat a les 81.439 registrades l'any passat. O el que és el mateix: durant el 2008 es van multar 432 conductors cada dia, mentre que el 2010 la xifra es va reduir fins als 223. Aquest descens del nombre de sancions contrasta amb l'augment dels accidents greus registrats durant el 2010 a l'àrea limitada a 80, que va passar dels 38 del 2008 als 45 comptabilitzats el 2010.

Els experts atribueixen aquests dos factors a una sola causa: cada vegada més conductors espavilats han descobert la ubicació exacta dels radars fixos i només aixequen el peu de l'accelerador quan hi passen per sota. D'aquesta manera aconsegueixen burlar el dispositiu i fora del seu abast tornen a accelerar i augmenten així el risc de patir un accident greu.

Relaxació progressiva

És evident, doncs, que en dos anys d'aplicació de la mesura hi ha hagut una relaxació progressiva dels conductors, un fenomen que els experts també atribueixen al fet que des del novembre del 2009 circular fins a 130 km/h a la zona limitada a 80 no resta punts del permís de conduir. Segons dades del Servei Català de Trànsit, entre el 2005 i el desembre del 2007, just abans de la implantació del límit a 80, la velocitat mitjana als accessos de Barcelona fora dels períodes de congestió oscil·lava entre els 91 i 94 quilòmetres per hora. A partir de l'aplicació de la mesura, la mitjana va baixar a 76 km/h el primer trimestre del 2008 i es va anar incrementant fins a finals del 2009 sense superar mai el sostre dels 80. A partir del 2010, aquest increment progressiu no es va aturar i va acabar superant la barrera dels 80 per hora. Els responsables del Servei Català de Trànsit consideren que aquestes dades avalen, des del punt de vista de la seguretat del trànsit, la nova estratègia d'eliminar el límit permanent a 80 i substituir-lo progressivament pel sistema de velocitat variable que des d'avui s'aplicarà a la C-31 i la C-32. De la mateixa manera, tant el descens de les multes com l'increment de la velocitat mitjana fora de l'abast dels radars debilita els arguments de seguretat que esgrimia l'anterior govern per mantenir el límit a 80.

Radars piezoelèctrics

En tots aquests punts es mantindrà la presència de radars sincronitzats amb la velocitat màxima indicada en cada moment en els pòrtics lluminosos. Es tracta de radars piezoelèctrics que disparen la fotografia a través d'un senyal elèctric que els fa invisibles als inhibidors. El funcionament és senzill: uns sensors situats sota la calçada detecten la velocitat del vehicle quan les rodes hi passen per sobre.

94
km/h és la velocitat màxima mitjana a què anaven els vehicles als accessos de Barcelona abans del 80.
223
conductors van ser caçats cada dia durant el 2010 circulant amb excés de velocitat a la zona 80.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona