Societat

La contra

Del ròssec al polígon industrial

La Sénia muntarà un itinerari per divulgar l'evolució del sector de la fusta, el moble i el pinzell. També es rehabilitarà la Casa del Fuster, on s'emplaçarà un centre d'interpretació

La Sénia és coneguda per la indústria i les botigues de mobles, però aquesta no és l'única activitat empresarial del municipi. Encara avui hi ha fàbriques de producció de pinzells i se'n conserva maquinària antiga. No generava tants llocs de treball com la indústria de la fusta ni hi havia tantes empreses, però permetia que una part de la població treballés des de casa. “La fabricació es podia fer als domicilis particulars i, en molts casos, permetia compaginar la vida laboral amb la familiar”, ha assenyalat la regidora d'Indústria de l'Ajuntament de la Sénia, Pilar Ballester. Evidentment, els seniencs també conserven estris tradicionals per treballar la fusta, un patrimoni que l'Ajuntament de la Sénia vol evitar que es perdi i que, a més, vol fer servir com a eina de promoció. “Si no comencem a actuar amb rapidesa, ja no hi serem a temps, perquè hi ha molts particulars que es desfan de la maquinària antiga”, ha explicat Ballester. En aquest sentit, l'Ajuntament ha dissenyat un itinerari que començarà al centre internacional del moble que s'està construint al polígon industrial —per incrementar les exportacions de mobles—, on s'emplaçarà una màquina antiga que s'està restaurant en un taller d'artesania. El recorregut continuarà al Molí de l'Abella, on s'instal·larà un estri que s'utilitzava per a la fabricació de pinzells i que també s'està recuperant. “Farem un repàs de l'activitat industrial: des del camí del ròssec fins a l'activitat actual al polígon”, ha dit Ballester. El camí del ròssec és la ruta que seguien els homes carregats amb els troncs de fusta des del massís dels Ports fins a la Sénia.

En la ruta s'inclourà una visita a la Casa del Fuster, actualment deshabitada. L'Ajuntament ha arribat a un acord amb els propietaris per convertir-la en un centre d'interpretació. “Ens llogaran l'edifici, el rehabilitarem i l'obrirem al públic”, ha assenyalat la regidora d'Indústria de l'Ajuntament de la Sénia. A la Casa del Fuster hi havia la fusteria més antiga de la Sénia. “Hi trobem totes les eines tradicionals del fuster i, a més, al pis de dalt es conserva el mobiliari elaborat de forma artesanal”, ha dit Ballester. Entre les eines que s'hi conserven hi ha una garlopa, una màquina que s'usava per tallar els troncs de fusta. “Volem vincular l'activitat industrial de la fusta amb l'artesanal”, ha manifestat Ballester, que recorda que la Sénia organitza una fira dedicada als artesans de la fusta. Així, el recorregut inclourà la visita a un taller artesanal on hi haurà exposició i venda.

Pel que fa a la maquinària antiga del sector de la fusta i del pinzell que ja s'està rehabilitant, d'aquí a pocs mesos estarà exposada al públic, mentre que la rehabilitació de la Casa del Fuster requereix una inversió més important que tardarà més temps a materialitzar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.