justícia
El rigor de la legislació causa un èxode de fundacions catalanes
El cantant va optar per inscriure la seva fundació al registre del Ministeri de Cultura per les exigències de la llei catalana
Justícia reformarà la norma per facilitar i agilitzar el funcionament de les entitats
Les fundacions catalanes fugen de Catalunya forçades pel rigor normatiu de la legislació en vigor des del 2008. Un exemple: la Fundació Lluís Llach, creada el 2010 a l'entorn de la figura del cantant de Verges, està inscrita en el registre del Ministeri de Cultura, a Madrid. “Qüestions de tipus jurídic i econòmic i les exigències de la llei catalana van portar Llach a prendre aquesta decisió dolorosa”, van explicar ahir fonts de la fundació.
El cas de l'associació que apadrina el cantant va ser revelat ahir per la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, com un dels exemples del que va qualificar com a “fugida massiva de fundacions cap als registres estatals”. El fenomen es produeix des del 2008, quan va entrar en vigor la nova llei catalana. Fins aquell any el ritme d'inscripció a la conselleria de Justícia superava les 160 a l'any. Des d'aleshores les inscripcions anuals no arriben a les 70. El descens també es produeix en un moment en què la crisi anima poc a les aventures associatives.
Un fet que explicaria el fenomen és la diferència de tràmits que s'han de fer a Catalunya i Madrid. Justícia exigeix a les fundacions constituir-se amb un capital inicial de 60.000 euros, el 50% dels quals s'han d'aportar en el moment de la inscripció. En canvi, el govern estatal només requereix 30.000 euros amb una aportació inicial del 25%. És a dir, a Catalunya un fundació necessita 30.000 euros per començar a caminar, mentre que l'Estat només exigeix 7.500 euros.
En el cas de Lluís Llach, la seva fundació té com a objectiu el desenvolupament social i cultural de societats minoritàries amb una necessitat especial de protecció. Els estatuts preveuen com un dels àmbits d'actuació la protecció de la llengua catalana i per tant actuar en l'àmbit dels Països Catalans. Aquest fet els va permetre acollir-se al registre estatal, on es poden inscriure fundacions que actuïn en més d'una comunitat.
Era la primera opció
“La primera opció de Llach va ser sempre el registre català, es va parlar amb els responsables que hi havia aleshores a Justícia i al final no va poder ser. Li va saber molt greu, és un projecte petit que començava amb poca ajuda i pocs diners”, van afegir les mateixes fonts de la fundació. Llach ha començat a desplegar ja l'activitat de la seva fundació i a hores d'ara és al Senegal treballant-hi.
Davant aquesta evident fugida de fundacions –avançada per Fernández Bozal a aquest diari en una entrevista la setmana passada–, la conselleria pretén impulsar una reforma de la legislació sobre fundacions. “L'administració tindrà unes millors eines per al control, però permetent que les fundacions puguin desenvolupar llurs tasques amb normalitat i agilitat”, va dir ahir la consellera a la comissió de justícia del Parlament.
Una lletrada per obrir la porta del TC
La consellera de Justícia, neòfita en el món polític i la brega parlamentària, va superar ahir amb nota el primer embat amb l'oposició. Era d'esperar que la seva intervenció en el cas del referèndum d'Arenys sortís ahir a la comissió, i així va passar. Els representants d'ICV i ERC li ho van retreure. La consellera, en el torn de rèplica, va assegurar que com a lletrada de l'Estat també ha lluitat “contra el centralisme” de l'administració. La consellera es va comprometre a posar el seu coneixement jurídic al servei del país per buscar portes a la sentència del Constitucional.
La fi de la Model ajornada al 2014
La consellera de Justícia va repassar ahir les prioritats dels seu departament.
Presons
La nova presó de Figueres s'inaugurarà el 2012, un any més tard del que va anunciar el tripartit. Falten encara infraestructures clau del centre com la cuina o la bugaderia.
La Model es podrà tancar el 2014, un any més tard del previst. El mateix any s'obrirà la nova presó de Tàrrega, ja en obres.
Fre en el torn d'ofici
La conselleria demanarà responsabilitat als advocats per contenir la despesa de la justícia gratuïta. La consellera va recordar que els funcionaris s'han abaixat el sou.
El CIRE, empresa que gestiona el treball penitenciari, veurà retallada la seva plantilla.
Ciutat de la Justícia
La conselleria estudiarà si trasllada l'Audiència de Barcelona a la plaça Cerdà.
Notícies de ...
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 17-02-2011, Pàgina 28
- El Punt. Barcelona 17-02-2011, Pàgina 28
- El Punt. Camp de Tarragona 17-02-2011, Pàgina 28
- El Punt. Comarques Gironines 17-02-2011, Pàgina 39
- El Punt. Penedès 17-02-2011, Pàgina 28
- El Punt. Maresme 17-02-2011, Pàgina 28
- El Punt. Vallès Occidental 17-02-2011, Pàgina 28
- Avui 17-02-2011, Pàgina 23