Societat

Front municipal contra les querelles per abocaments

El fiscal de Medi Ambient demana un any de presó per a l'alcalde i el regidor d'Urbanisme de Copons

És un més de la desena de municipis denunciats per abocaments en lleres públiques

El continuat degoteig de querelles que surten de la fiscalia d'Urbanisme i Medi Ambient contra alcaldes i regidors pels abocaments d'aigües residuals que es fan encara en alguns municipis de Catalunya ha provocat la reacció del món municipal.

L'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) consideren injusta aquesta situació, ja que els alcaldes es veuen obligats a respondre davant la justícia per l'incompliment en la construcció de depuradores que, suposadament, ha de fer la Generalitat. L'octubre passat la FMC va aprovar una resolució en què es comprometia a buscar suports al Congrés dels Diputats per tal de revisar la llei reguladora de les bases de règim local i clarificar les competències de cada administració. I, en segon lloc, volia provocar la modificació de la llei estatal d'aigües. Precisament, en aquest segon punt la FMC ha trobat el suport de l'ACM i totes dues entitats han demanat, recentment, el suport de la Generalitat per trobar la complicitat del Ministeri de Medi Ambient en aquest objectiu.

Aquesta és una de les demandes que van fer arribar al president, Artur Mas, en la trobada que van mantenir amb ell el 8 de febrer passat. De moment, la Generalitat no s'ha pronunciat sobre el tema, però les entitats municipalistes asseguren que no han deixat de mantenir reunions amb el Departament de Medi Ambient i aprofitaran les visites als nous responsables del govern per recordar la situació.

Mentrestant, l'alcalde de Copons (Anoia) –com el de Tordera– serà el pròxim responsable municipal que s'asseurà a la banqueta dels acusats per haver permès abocaments de residus fecals sense control. La fiscalia d'Urbanisme i Medi Ambient, que coordina el fiscal Antoni Pelegrín, acaba de presentar al jutjat d'instrucció número 2 d'Igualada l'escrit d'acusació, en què sol·licita que l'alcalde de Copons, el socialista Carles Mas, i el regidor d'Urbanisme Obres i Serveis, Josep Colom, siguin condemnats a un any de presó (que no implica entrar en un penal), dos anys d'inhabilitació de càrrec públic i a pagar una multa de 10.800 euros perquè els considera autors d'un delicte contra els recursos naturals.

Segons la fiscalia, l'alcalde i el regidor de Copons “en conscient incompliment de les seves obligacions legals, van permetre, consentir i tolerar” que les aigües residuals fecals urbanes que es generen al municipi fossin abocades “sense depuració ni cap tractament” a través del col·lector municipal a la riera de Veciana, afluent del riu Anoia, “contaminant greument les seves aigües i afectant el seu ecosistema natural”.

La fiscalia afegeix que el govern local coneixia aquesta irregularitat des d'almenys el 2006. I és que, segons precisa, el 31 d'octubre de 2006 l'Ajuntament de Copons va subscriure un conveni amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), comprometent-se a construir, finançar i explotar una depuradora de les aigües residuals que es generen en aquest municipi amb 320 veïns, però no es va fer.

Un conflicte del 2006

El maig del 2008 l'ACA va fer una inspecció dels abocaments residuals urbans i industrials a la riera de Veciana. Va comprovar que les aigües fecals de Copons, barrejades amb les d'un escorxador, eren llençades sense cap depuració a l'esmentada riera. Per això, va obrir un expedient sancionador contra el consistori, que es va arxivar el 2009, quan els abocaments de Copons es van considerar “autoritzats en les condicions actuals”, en la disposició transitòria de la llei 16/2008 de mesures fiscals i administratives de la Generalitat. La fiscalia, però, insisteix que aquesta disposició “contradiu la normativa comunitària i estatal”, que ara els municipis pretenen canviar.

L'alcalde de Copons va aclarir a aquest diari que el consistori es comprometia finançar una part de la depuradora el 2006 a condició que es fes una urbanització que no va reeixir, i que l'estació del poble l'ha programada l'ACA pel 2013. “Aquests abocaments es fan a Copons de tota la vida. Els municipis paguem un conflicte entre l'ACA i la fiscalia”, clou Carles Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona