Societat

energia

Mena recupera el magatzem de gas a les mines de Cardona

El conseller d'Empresa i Ocupació afirma que el govern vol impulsar una reserva estratègica de gas a Catalunya per a situacions com la crisi de Líbia

La Generalitat apostarà per les plataformes eòliques en alta mar

Mentre el govern central intenta fer front a la crisi energètica amb mesures tan polèmiques com el límit de velocitat a 110 km/h o la reducció del preu dels bitllets de Renfe, el govern català prepara projectes estructurals com l'augment de les reserves de gas –possiblement recuperant el projecte de magatzem d'aquest combustible a la zona salina de Cardona– o la construcció de plataformes flotants d'energia eòlica en mar obert –a partir de l'experiència pilot Zèfir que prepara l'ICRE.

La resposta global a la difícil situació energètica que afecta Catalunya es concretarà durant els pròxims mesos en el nou pla d'energia encarregat pel govern però, mentrestant, el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va exposar dimecres al Parlament algunes de les actuacions concretes que pretén impulsar de manera immediata. En resposta a una interpel·lació de la diputada del PP María José García, el conseller Mena va explicar que la “disbauxa que tenim al Magrib, i a Líbia en particular” [sic] podria afectar el subministrament a Catalunya, en especial per l'escassa capacitat per emmagatzemar gas al nostre país.

Francesc Xavier Mena va explicar que, “és per això que el govern vol impulsar una reserva estratègica de gas a Catalunya” i va apuntar que “ja existeix un projecte”. En el torn de rèplica, el conseller d'Empresa i Ocupació va deixar clara que no s'estava referint al projecte Castor (gran magatzem submarí de gas que ja s'està construint davant la costa de Vinaròs, a prop d'Alcanar) sinó a una altra de les tres propostes de magatzem de gas que s'han estudiat a Catalunya durant els últims anys.

El conseller Mena –de qui depèn la direcció general d'Energia– va explicar davant el ple del Parlament que la Generalitat està “avaluant amb empreses mineres i empreses energètiques la possibilitat d'identificar cavitats salines” per construir-hi un gran magatzem de gas.

Negociar el projecte

Francesc Xavier Mena va afirmar que per tirar endavant el projecte, “lògicament, haurem de fer un acord, no només les empreses mineres, les empreses gasistes, sinó també amb l'Agència Catalana de l'Aigua”, atès que l'actuació podria afectar els recursos d'aigua a la zona.

La Generalitat, el ministeri d'Indústria i les empreses del sector han estudiat durant els últims anys quatre emplaçaments a Catalunya per construir grans magatzems subterranis de gas, dos en explotacions petrolíferes situades davant el delta de l'Ebre, un tercer en una formació calcària de 200 quilòmetres quadrats entre Salou i Reus i un quart projecte a la conca salina de Cardona.

LA XIFRA

1.200
milions d'euros
és la inversió prevista en els parcs eòlics que han quedat en suspens per la decisió del TSJC.

LA XIFRA

4
projectes
s'han estudiat per construir magatzems subterranis de gas a Catalunya, un d'ells a la zona de Cardona.

Alcaldes a favor de l'energia eòlica

Els alcaldes de catorze municipis afectats per la suspensió cautelar del mapa eòlic acordada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han firmat una declaració en què expressen la seva “perplexitat” i “preocupació” per la decisió judicial i demanen al govern que iniciï “de forma immediata i urgent totes les accions judicials, o del tipus que calguin, per aconseguir recuperar la implantació dels parcs eòlics a les zones de desenvolupament prioritari”. Els alcaldes consideren que “les reivindicacions de dues associacions locals no poden malmetre” uns projectes que sumen 1.200 milions d'euros. Firmen l'acord els alcaldes de Ribera d'Ondara, Montoliu de Segarra, Talavera, Llorac, Santa Coloma de Queralt, les Piles de Gaià, la Pobla de Massaluca, Vilalba, Espolla, Sant Climent de Sescebes, Capmany, la Jonquera, Pontons i Aiguamúrcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona