Societat

El govern del Japó eleva a 6.500 les víctimes del terratrèmol

El total de persones rescatades s'eleva a 25.000 Japó i més de mig milió d'evacuats viu en 2.500 refugis temporals, molts dels quals no tenen aigua potable o electricitat

Els equips de rescat s'enfronten a la doble tasca de remoure la runa al litoral a la recerca de cossos i de portar ajuda als damnificats

Les autoritats del Japó han elevat aquest dimarts a gairebé 6.500 els morts i desapareguts, i han situat en 25.000 els rescatats pel terratrèmol i posterior tsumani de divendres, mentre que cada vegada són més els problemes de proveïment per als supervivents.

Del total de 3.722 morts confirmats, una mica més de mil han estat identificats i uns 400 cossos han estat lliurats a les seves famílies, segons l'agència local Kyodo.

Els equips de rescat s'enfronten a la doble tasca de remoure la runa al litoral a la recerca de cossos i de portar ajuda als damnificats en zones aïllades com Oshima, una petita illa davant la costa de la província de Miyagi, on han estat trobades aquest matí amb vida prop de 1.300 persones que van escapar del sisme.

Entre 7.000 i 8.000 residents a Oshima van perdre les seves cases i s'han refugiat en escoles, encara que estan incomunicats i es desconeix si tenen provisions suficients.

El governador de Miyagi, Yoshihiro Murai, ha indicat que en aquests moments el principal problema és la manca de combustible i material sanitari als hospitals, on estan racionant les medicines.

L'operatiu de salvament està encapçalat per 100.000 efectius de les Forces d'Autodefensa, equivalent a l'Exèrcit segons la Constitució del Japó i als que s'uniran milers de reservistes cridats a files.

Quatre dies després del sisme, no està clar si hores d'ara encara es trobarà a molta més gent amb vida, encara que una dona de 70 anys ha estat rescatada aquest matí a la província d'Iwate. El total de supervivents rescatats fins els moment és de 25.000.

El primer ministre nipó, Naoto Kan, ha ordenat als soldats fixar com a prioritat assistir als damnificats al costat de centenars de voluntaris estrangers especialistes en situacions d'emergència.

“Continuarem amb el rescat, però hi ha tanta gent que necessita ajuda en els centres de refugiats, que hem de redirigir gradualment els nostres esforços a satisfer les seves necessitats”, ha declarat Kan a la televisió NHK.

Més de mig milió d'evacuats viu ara en uns 2.500 refugis temporals, molts dels quals no tenen aigua potable o electricitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.