Política

Els nivells de radiació al nord de Tòquio multipliquen per deu els valors normals

Les autoritats nipones segueixen assegurant que la contaminació radioactiva “no és un problema en absolut”

L'ambaixada francesa a Tòquio ha alertat que un vent radioactiu de baix nivell podria arribar a la capital en unes 10 hores

Els nivells de radiació a la ciutat de Maebashi, uns 100 quilòmetres al nord de Tòquio, multipliquen per deu els valors normals. La notícia arriba després que s'hagi sabut que a les deu de la nit de dilluns, hora catalana, hi ha hagut una nova explosió a la central nuclear de Fukushima, en aquest cas al reactor 2 dels quatre que té la planta.

Els nivells de radiació han augmentat quatre dies després del terratrèmol i el tsunami que ha devastat el nord del Japó i que ha afectat seriosament aquesta planta nuclear entre altres instal·lacions.

L'agència Kiodo, que cita al govern local, explica que els nivells a la capital són ara més alts de l'habitual en iode i cesi, però les autoritats nipones asseguren que “no són un problema en absolut”. A Saitama aquests nivells són 40 vegades superiors als normals.

Les últimes informacions apunten que els habitants de la capital japonesa fan amuntegament de béns i fins i tot fugen a altres zones davant de l'increment de la radiació. Les autoritats han emès alertes en aquest sentit.

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha urgit la població a trenta quilòmetres a la rodona de la planta nuclear, al nord de la capital, que es quedin a casa, subratllant l'escalada dramàtica de la crisi nuclear al país, el pitjor problema amb aquest tipus d'energia des del desastre de la planta de Txernòbil, a Ucraïna, el 1986.

La borsa cau un 14%

De la seva banda, la borsa japonesa ha mostrat clarament els efectes de la crisi desencadenada pel terratrèmol i el tsunami, i ha caigut més d'un 14%, el major cop que pateix el mercat de valors nipó des del 1987. El dilluns ja havia caigut un 7,6%. Les pèrdues acumulades dels dos dies superen els 720.000 milions de dòlars.

En aquest context, diverses ambaixades han avisat el seu personal i els compatriotes que abandonin les àrees afectades. Molts turistes han retallat les vacances, i les multinacionals han urgit el personal a marxar o han dit que estan valorant plans per sortir de la ciutat.

Però molts japonesos estan cancel·lant viatges, assegurant que ara no és el moment de marxar.

Mentre les preocupacions sobre l'accident nuclear creixen, la premsa japonesa ha començat a ser més crítica amb la manera com el gabinet del primer ministre japonès, Naoto Kan, està afrontant el desastre. Alhora, també es critica l'empresa energètica Tepco per no haver facilitat prou informació sobre l'incident.

De la seva banda, l'ambaixada francesa a Tòquio ha alertat a les tres de la matinada, hora catalana, que un vent radioactiu de baix nivell podria arribar a la capital, 240 quilòmetres al sud de la planta, en unes deu hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
amèrica del sud

Una missió de l’ONU denuncia persecució política a Veneçuela

barcelona
Política

Turull demana a ERC que es disculpi per les accions contra Junts de l’estructura B

barcelona
Política

Acord per desbloquejar la Llei de l’ELA

barcelona
política

El “mateix” finançament arreu de Sánchez fixa “l’horitzó ambiciós” per a Romero

barcelona

Escòcia vol recuperar l’esperit del 2014

Londres
Estats Units

Una campanya tacada per la violència

Los Angeles
Eduard Díaz
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Llagostera (ERC)

“L’equip de govern viu de les rendes del mandat anterior”

Llagostera
Christopher Carnie
Representant a Catalunya de Europe for Scotland

“El referèndum va ser un dia d’orgull”

Barcelona
estats units

El pressumpte assassí de Trump, acusat de possessió d’armes de foc

barcelona